Vijfde editie Open Kerkendag

De Stichting Open Kerken organiseert aanstaande zondag voor de vijfde keer de Dag van de Open Kerken. Omdat het een jubileumeditie is, zullen om 14u alle Leuvense klokken luiden en de beiaarden “Happy Birthday” spelen. Dag van de Open Kerken is vergelijkbaar met Open Monumentendag, maar op dit moment nog minder bekend en verspreid in Vlaanderen.

Leuven doet voor het eerst mee aan dit initiatief. 8 Leuvense kerken: Sint-Pieter, Sint-Michiel, Sint-Kwinten, Sint-Jan-de-Doper, Sint-Antoniuskerk, O.L.V. Ter Koorts, Sint-Jozef en Sint-Alfonsius (Redemptoristen) en de 4 abdijen zetten hun deuren open. Gidsen verzorgen begeleide bezoeken in de deelnemende kerken. Daarnaast vindt in elke kerk een klein concert plaats. Er worden 6 verschillende concerten gebracht door 6 duo’s. Stadssopraan Noèmie Schellens treedt op in 3 kerken.

De kerk van de Redemptoristen in de Brabançonnestraat die sinds 2006 gesloten is, wordt uitzonderlijk open gesteld voor Open Kerkendag. De site zal verbouwd worden tot rust- en verzorgingstehuis. De kerk is beschermd en wordt geïntegreerd in het project.

In enkele kerken worden tentoonstellingen opgezet: in Sint-Michiel ‘vrouwen inspireren’, in Sint-Antonius ‘het leven van pater Damiaan’, in O.L.Vrouw-ter-Koorts ‘communicaten, kindsoldaten en nog meer twaalfjarigen’. In Sint-Jozef wordt het pas gerestaureerde Cavaillè-Coll-orgel bespeeld. In Vlierbeek kan uitzonderlijk een bezoek gebracht worden aan ‘de krocht’, de krypte met de graven van de abten van Vlierbeek.

Bekijk de brochure met het volledige programma in PDF.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.