Dag van de Open Kerken

Als je op zondag 3 juni om 14u plots overal de kerkklokken hoort luiden zal je in tegenstelling tot wat het spreekwoord beweert, wel weten waar de klepel hangt. Want die dag openen kerken in heel het land hun deuren en trakteren ze je op evenementen, beiaardconcerten, een torenbezoek,…
In Leuven kan je op deze ‘Dag van de Open Kerken’ deelnemen aan een wandel- en fietsparcours langsheen enkele gastvrije kerken en genieten van de concertreeks INDIVIduo van Sacred Places.

De Dag van de Open Kerken, een feestdag voor religieus erfgoed, wordt jaarlijks georganiseerd op de eerste zondag van juni. Dit jaar wordt op 500 plaatsen in het hele land het publiek verwelkomt met verschillende evenementen. Om 14u zullen alle klokken vrolijk luiden terwijl de beiaarden “Happy Birthday” spelen ter gelegenheid van de vijfde editie van deze feestdag.

Het wandelparcours in de Leuvense binnenstad voert je langs acht van de mooiste kerken van Leuven, met name de Sint-Pieterskerk (Grote Markt), de Sint-Michielskerk (Naamsestraat 57A), de Sint-Kwintenskerk (Naamsestraat 160), de Sint-Jan de Doperkerk (Groot-Begijnhof), de Sint-Antoniuskerk (Pater Damiaanplein), de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts (Vlamingenstraat 39), de Sint-Jozefskerk (Bogaardenstraat 72) en de Sint-Alfonsuskerk van de Redemptoristen (Brabançonnestraat 97).
Met de fiets volg je dan weer de Leuvense Abdij-fietsroute langs de Abdij van Park (Heverlee), de Abdij van Vlierbeek (Kessel-Lo), de Abdij van Keizersberg (Leuven) en de Abdij van Sint-Geertrui (Leuven).

In de kerken gaat het artistieke project ‘INDIVIduo’ van Sacred Places in première. De concertreeks werd speciaal gecreëerd ter gelegenheid van de Dag van de Open Kerken. Zes verschillende concerten en performances worden gebracht door zes duo’s. Ze trekken rond langs de acht kerken en brengen hun optreden meerdere keren. Het volledige programma vind je op www.sacredplaces.be. Verder kan je in de kerken ook tentoonstellingen bezoeken, de oren spitsen bij een orgelconcert, een geleid bezoek volgen of een optreden van de Leuvense balletacademie meepikken.

Meer info:
Website en programmaoverzicht Dag van de Open Kerken

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.