Sol Lewitt – Colors in M Leuven

In M Leuven wordt volgende week dinsdag de grootste overzichtstentoonstelling van werken van Sol Lewitt ooit in België geopend.

Deze unieke tentoonstelling brengt vierentwintig wall drawings in kleur van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007). LeWitts muurtekeningen vormden vanaf de late jaren 1960 een cruciale stap in de geschiedenis van de hedendaagse (teken)kunst. Aan de hand van instructies en diagrammen worden de monumentale werken rechtstreeks op de muren van het museum aangebracht. Tussen 1968 en 2007 maakte Sol LeWitt meer dan 1200 wall drawings.

Met deze vierentwintig muurtekeningen toont M voor het eerst in België een doorsnede van zijn oeuvre. De tentoonstelling gaat in op de diverse materialen waarin LeWitt werkte, zoals potlood, vetkrijt, Oost-Indische inkt en acrylverf. Daarnaast is een ruime selectie van LeWitts kunstenaarsboeken te bekijken evenals een film over de realisatie van de wall drawings ter plaatse. Interessant is dat de tentoonstelling chronologisch is opgebouwd. Zo kan de bezoeker duidelijk de evolutie in het werk van de kunstenaar volgen.

Ik had het voorrecht een kijkje achter de schermen te mogen nemen terwijl de werken nog in volle opbouw waren. Wat de wall drawings zo bijzonder maakt, is dat ze zich aanpassen aan de context van de omgeving waarin ze getoond worden. Sol Lewitt liet gedetailleerde instructies achter over hoe zijn werken te realiseren, maar binnen deze instructies wordt er een zekere mate van vrijheid aan de uitvoerder gelaten om de realisatie van het kunstwerk zelf in te vullen.

Zes weken lang werkten professionele tekenaars, opgeleid in de LeWitt Studio, samen met een zeventigtal jonge kunstenaars en studenten van Belgische kunstscholen en academies aan de voorbereiding van deze tentoonstelling. Het resultaat zal de schitterende M-zalen in volle kleurenpracht tonen. Waar de tentoonstelling in Leuven de kleurrijke kant van het werk van Sol Lewitt toont, kan je in het Centre Pompidou-Metz terecht voor de zwart-wit versie van zijn tekeningen. Wie een totaalbeeld van ‘s mans werk wil zien, moet dus een uitstapje naar Frankrijk maken.

De tekenaars voerden de muurtekeningen rechtstreeks uit op de muren. Dit betekent dat de muurtekeningen enkel bestaan zolang de tentoonstelling loopt. Als de tentoonstelling afgelopen is, zal al dit moois (waarschijnlijk met pijn in het hart) overschilderd worden, enkel een herinnering in foto’s en video’s achterlatend. Herinneringen die slechts een idee van de werkelijke schaal van de werken kunnen geven.

Mis deze tentoonstelling dus niet, het belooft een absolute topper te worden.

Sol LeWitt in M Leuven

Sol LeWitt in M Leuven

Sol LeWitt in M Leuven

Sol LeWitt in M Leuven

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Sol Lewitt – Colors in M Leuven”

Ugo Rondinone in M « Leven in Leuven
(on oktober 15th, 2014 at 23:12)

[…] ik de vernissage van thank you silence van Ugo Rondinone bij. En ik moet zeggen, het is geleden van Sol LeWitt dat een tentoonstelling in M mij nog zo omver geblazen heeft. Ik heb tot vier maal toe alle zalen […]