Vernieuwd wandelparcours Aha Wetenstappen

Leuven is een slimme stad. Knappe koppen van de universiteit, hogescholen en spin-offs denken hard na over manieren om de planeet en onze levenskwaliteit te verbeteren. Ontdek hun innovatieve ideeën en baanbrekende onderzoeken met Aha! WetenStappen, een parcours langs de slimste plekken
van de stad.

Aha! Onderzoek & Innovatie is de vijfde editie van Aha! WetenStappen in Leuven, een bijzonder (en) boeiend samenwerkingsproject van Toerisme Leuven, de Leuvense universiteit en de Leuvense hogescholen. Nieuwe partners vanaf deze editie zijn M – Museum Leuven, imec, Bio-Incubator Leuven, Flanders District of Creativity en Technopolis.

15 faculteiten (2012) van de KU Leuven en 3 Leuvense hogescholen zijn bezig met onderzoek en innovatie.

Niet enkel in theorie. Ze zoeken ook naar concrete oplossingen en bedenken allerhande interessante nieuwe dingen.

Niet alleen binnenskamers. De KU Leuven verricht bijvoorbeeld heel wat wetenschappelijk onderzoek in M – Museum Leuven, een andere prestigieuze blikvanger van onze stad.

Niet alleen binnen de context van de KU Leuven en de hogescholen. Maar ook daarna en daarbuiten. Leuven telt een groeiend aantal performante spin-off bedrijven. Imec en Bio-incubator Leuven zijn twee erg zichtbare voorbeelden van die evolutie.

Ook FDC (Flanders District of Creativity), de Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit, werkt inspirerend rond innovatie. Via evenementen en nieuwe inzichten.

Wist je dat heel wat Olympische sporters op hoogtestage komen in Leuven? Dat Leuvense bio-ingenieurs een schaap hebben ontwikkeld dat graag distels eet?

Dat onderzoekers van UZ Leuven heel ver staan in het onderzoek naar de behandeling van kanker? Dat men op de Faculteit Letteren spijkerschrift leesbaar maakt? Dat zuchten gezond is? Heb je al gehoord van de nieuwe superlichte en supersterke reiskoffer? Of van een slimme tractor die alleen rijdt en zelf leert? Dat en nog veel meer kom je te weten via Aha! WetenStappen. Bij elke faculteit en hogeschool – en ook bij Bio-incubator, imec, M – Museum Leuven en FDC – staat een paneel dat het verhaal vertelt van het gebouw en zijn bewoners, zowel in grote lijnen als via kleine leuke weetjes.

Op elk paneel staat een QR-code. Als je die code inscant met je gsm of tablet kom je terecht op een webpagina met up-to-date informatie of relevante en leuke YouTubefilmpjes. Op de voorzijde van elk paneel staat een leuke en leerrijke doe-opdracht. Technopolis werkte ze uit voor jongeren van 7 tot tenminste 77 jaar. De antwoorden vind je op de achterzijde. Op de achterzijde van de panelen staat een beknopte versie van de informatie in het
Frans, Duits, Engels en Spaans. Zo biedt Aha! WetenStappen een interessant toeristisch parcours aan de binnen- en buitenlandse bezoeker die de kennisstad Leuven wil verkennen en de universiteit wil ontdekken. De universiteit en de hogescholen zitten in Leuven immers verweven in het weefsel van de stad.

Het parcours van Aha! WetenStappen is 20 kilometer lang. Het is opgesplitst in vijf verschillende trajecten. Je kan elk traject afzonderlijk wandelen, fietsen of joggen of de trajecten op elkaar laten aansluiten.

Je kan kiezen voor het parcours in het stadshart, voor de groene route in het Wetenschapspark Arenberg, voor een stiltetraject in de Abdij van Park of voor een wandeling naar de top van Leuven met de Health Sciences Campus Gasthuisberg en het Lemmensinstituut. Via Flanders District of Creativity kan je naar de creatieve kunstencentra aan de Vaartkom.

De slimste wandeling ter wereld is gratis verkrijgbaar bij:
Toerisme Leuven, Naamsestraat 3, 3000 Leuven, +32 (0)16 20 30 20,
toerisme@leuven.be
www.leuven.be/wetenstappen
www.kuleuven.be/wetenstappen
www.visitleuven.be
www.uitinleuven.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.