Leuvens stadsarchief verhuist tijdelijk naar het rijksarchief

Het Leuvense stadsarchief heeft enkele bewogen maanden achter de rug. Afgelopen april ontdekte een van de medewerkers schimmelvorming op een aantal registers. Om het probleem bij de wortel aan te pakken, drong een verhuis zich op. Het rijksarchief ontving de collega’s met open armen en biedt zo het perfecte tijdelijke onderdak.

Maandagavond 16 april ontdekte een van de medewerkers van het stadsarchief schimmelvorming op een aantal registers met linnen band in het depot. Het stadsarchief riep onmiddellijk de hulp in van een gespecialiseerde firma. Ongeveer 300 bescheiden uit het gemeentearchief van Heverlee en Wilsele bleken geïnfecteerd. Zij werden ondertussen met succes behandeld met gammastralen door Restauratie-Atelier Helmond. Een tot dan toe onbekend structureel probleem met het klimaatbeheersings- en luchtfiltersysteem lag aan de oorzaak van de besmetting. Om verdere verspreiding van de infectie tegen te gaan, werden in alle depots de rekken met zuurvrij papier afgeplakt en werd overgeschakeld op een noodventilatiesysteem met 16 gehuurde losse toestellen.

Duurzame oplossing
Om tot een duurzame oplossing te komen, drongen meerdere ingrepen zich op: een grondige reiniging en desinfectie van de ventilatiekanalen doorheen alle depots en de installatie van een volledig nieuwe luchtgroep waren evident. Ook structurele bouwkundige aanpassingen aan het gebouw Tweebronnen bleken onvermijdelijk. Een archiefdepot stelt immers andere eisen aan afwateringssystemen en isolatie dan een bibliotheek. Om alles efficiënt en veilig te laten verlopen, verhuisde het integrale archief tijdelijk naar het onbenutte deel van het Rijksarchief Vlaams-Brabant.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort geeft een korte stand van zaken: “Dankzij de inzet van velen maken we goede vorderingen in ons archief. De nieuwe luchtgroep kan binnenkort al proefdraaien. Ook een aantal structurele problemen zijn aangepakt. Zo werd de vloer van de patio in de bibliotheek, tegelijk dak van één van de depots, al heraangelegd in meer duurzaam materiaal. In een volgende fase werken we aan het vocht- en tochtvrij maken van de ruimtes via een nieuw klimaatsysteem zodat we optimale bewaarcondities kunnen garanderen. We hopen tegen het einde van het jaar onze 15 strekkende kilometer stadsarchief weer veilig terug thuis te hebben.

Leeszaal
Het integrale stadsarchief is ondertussen veilig gesteld in het rijksarchief langs de Vaartstraat. De bescheiden kunnen opnieuw worden geraadpleegd in de leeszaal aldaar. Leeszaalbezoekers die enkel de archieven van de stad willen raadplegen, krijgen een gratis dagkaart. De openingsuren lopen gelijk met die van het rijksarchief: van dinsdag tot en met vrijdag, telkens van 8.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.30 en van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens de vakantiemaanden sluit de leeszaal ook over de middag, tussen 12.00-13.00 uur. “Wij zijn de algemeen Rijksarchivaris dr. Karel Velle alsook rijksarchivaris Herman Van Isterdael uitermate dankbaar voor hun doortastend optreden en onmiddellijke gastvrijheid,” besluit Vandevoort.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.