Leuven Autovrij op zondag 26 augustus

Op 26 augustus wordt de hele binnenstad en de binnenring verkeersvrij gemaakt. Die dag kan je in onze provinciehoofdstad terecht voor bijna 60 activiteiten: van een kinderboerderij en verticaal tuinieren tot het uittesten van elektrische (bak)fietsen, een skateparcours en verschillende dans- en zangoptredens. Het volledige programma kan je bekijken op www.leuven.be/leuvenautovrij.

Nieuw dit jaar is de wedstrijd ‘win-je-entertainer’. Alle Leuvenaars kunnen deelnemen door een foto in te zenden. Met die foto brengen de bewoners op een originele manier in beeld hoe ze hun buurt graag zouden zien in het Leuven van Overmorgen, een Leuven dat in 2030 Klimaatneutraal is. De winnaars worden getrakteerd op een optreden van een fanfare, een groep muzikanten, een orkest of een dansgroep op 26 augustus in hun straat of buurt. Het enige wat zij dan nog moeten doen, is hun stoel buiten zetten en genieten. Inschrijven kan door een foto te mailen naar info@mobiel21.be.

Leuven Autovrij
Leuven Autovrij is een initiatief van de stad Leuven, met ondersteuning van het Netwerk Duurzaam Leuven en Mobiel 21 vzw. De Autovrije Zondag is een bekend en gesmaakt concept in Vlaanderen en Europa. Een stad zonder autoverkeer biedt ruimte aan de bewoners om te genieten van een autovrije sfeer en om tal van activiteiten op te zetten. Bezoekers leren de stad ook eens op een heel andere manier kennen en maken kennis met de alternatieven voor de auto in de stad.

CO2-uitstoot verminderen
In het kader van Leuven Klimaatneutraal 2030 voerde de stad een nulmeting uit om de CO2- uitstoot in Leuven te meten. Belangrijke conclusie hieruit is dat het verkeer in en rond Leuven verantwoordelijk is voor 25% van de CO2-uitstoot. De helft hiervan is afkomstig van het verkeer op de E40 en E314. Het is dus belangrijk dat er grote en kleine acties worden uitgewerkt om een duurzame mobiliteit te stimuleren in de stad. Dat betekent: alternatieven aanbieden voor de auto, zorgen voor een veilige fietsinfrastructuur, elektrisch rijden en autodelen stimuleren en inwoners bewust maken van hun mobiliteitsgedrag.

Met deze autoloze zondag geeft de stad de straten en pleinen van Leuven voor een dag terug aan de inwoners, verenigingen en buurtcomités zodat zij kunnen buiten komen en ervaren hoe het is om te leven en te wandelen in een stad waar de auto niet langer heer en meester is. En dat in een gezellige sfeer.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.