Belgische biercultuur op Hapje Tapje
Dit weekend worden de smaakpapillen weer verwend op Hapje-Tapje. En als Bierstad kan Leuven natuurlijk niet anders dan de heerlijke rijkdom van het Belgische bier in de kijker zetten.
Dit jaar begint het culinaire event al op zaterdag met de “Stella Artois Showcooking” op de Grote Markt, waar bekende chefs zoals Kenny Bernaerts (Sea Grill), Jeroen De Pauw, Wout Bru en Kwinten De Paepe gerechten met bier zullen bereiden. En op zondag zal je op het hapjescircuit meerdere hapjes kunnen proeven die gecombineerd worden met de Belgische bierparels.
Maar voor het echte bierwerk op Tapjes gebied moet je zondag op de Oude Markt zijn. Want ook dit jaar wordt de bierliefhebber weer verwend aan de Langste Toog van Europa! Aan bijna alle cafés staat een bierstand waar je tal van nieuwe, bekende, minder bekende en exclusieve bieren kan proeven.
Omdat de brouwers iedere keer nieuwe bieren uit hun brouwketels toveren, is het altijd moeilijk om lang vooraf een overzicht te geven van de uitzonderlijke bieren en nieuwigheden. Daarom hebben de Leuvense Biertherapeuten een beschrijvende bier-to-do-lijst samengesteld.
Streekbieren
De streekbieren zijn alvast goed vertegenwoordigd: Alpaïde blond en bruin (L-Café), Broeder Jacob (Meating Room), bieren van Den Triest (Villa Tempo), bieren van De Kale Ridders (Rockcafé), het nieuwe streekbier Nivoo uit Nieuwrode (Café Belge), Wolf 7, 8 en 9 (Café Manger) en het bier van de kleinste brouwerij van België, Kortrijk d’Utsel (Rodins). Deze laatste is trouwens de ideale vervanger voor een glas cava of champagne.
Primeurs
Ook dit jaar zijn er een paar primeurs. Zo kan je in de Plaza proeven van “Zonderik 100”, een bier dat nog maar sinds begin juli op de markt is. Ook AB-Inbev komt met een “nieuw” bier: de vernieuwde Julius, geserveerd in ’t Begin. En in Rockcafé kan je proeven van “Experiment 5” van de Kale Ridders, een bier dat zelfs nog niet gecommercialiseerd is en waarbij de brouwers op zoek gaan naar een goed smakend doordrinkbier. Aan jullie om het te proeven en jullie mening te geven.
In Orient serveren ze Wostyntje, een bier dat welgeteld 3 dagen zal bestaan. De vaten liggen nu momenteel nog te rusten bij de brouwer. Daarenboven is dit bier normaal gezien enkel maar verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Maar gelukkig blijft er een beetje hangen in België. Daarnaast serveert Orient ook nog bieren van Caulier samen met een hapje van chef Wim Janssens van restaurant Beluga.
En in de Remork serveren ze Troubadour Westkust, een Imperial Black India Pale Ale dat ook nog maar een paar maand op de markt is, en dan vooral voor het buitenland bestemd is. Een bier voor echte bierkenners.
Ook in De Kroeg gaan ze internationaal. Je zult daar niet alleen het klassieke Hommelbier kunnen proeven, maar ook Hommelbier Dark, een donker versie dat enkel maar verkocht wordt in het buitenland en speciale biercafés.
Klein en zeldzaam
Veel brouwerijen zijn zo klein dat ze bijna nergens te verkrijgen zijn buiten hun eigen streek. Hapje-Tapje is dan de ideale gelegenheid om die bieren naar hier te halen. Zo zal je kunnen proeven van de bieren van De Leite met de namen Femme Fatale en Enfant Terriple in de Karément of de bieren, zoals Rebel Local en Moose Blues, van Brouwers Verzet in de Apero. Of wat dacht je van Lupulus, het bier van de stichters van Achouffe en geserveerd in The Saloon. En in De Weerelt kan je proeven van Rodenbach Vintage 2009 en Palm Hopper, bieren waarvan respectievelijk slechts 37000 flessen en 7000 werden gebotteld.
Winnaars
Daarnaast worden er ook echte winnaars geserveerd. Zo kan je proeven van Oud Beersel Oude Kriek, de winnaar van de zilveren medaille op de World Beer Cup 2012. En in de Komeet proeven van Duvel Tripel Hop, uitgeroepen door meer dan 10.000 bezoekers van het Zythos Bier Festival 2012 in Leuven als beste bier.
Er zijn nog vele tientallen andere bieren die kunnen ontdekt worden op de Oude Markt. De Leuvense Biertherapeuten hebben daarom een foldertje samengesteld met 40 bieren die je zeker geproefd zou moeten hebben.
Om nog beter te proeven, is er, net als vorig jaar, een exclusief proefglaasje te huur. Verschillende bierstands bieden de mogelijkheid om met dit glaasje de bieren te proeven in kleinere hoeveelheden. Let op: Slechts 1500 glaasjes zijn er gemaakt.
Maar ook via het internet kan je meer informatie krijgen over de bieren. Aan iedere stand zal er immers een QR-code hangen, die je kan inscannen met je smartphone. Dit zal je leiden naar een pagina van een speciale website, waar je je mening kan geven over de bieren die je hebt geproefd. En ook via Twitter kunnen jullie je proefbevindingen kwijt via de hashtag #HT12.
Alle info op http://tapje.wordpress.com/.
Geschreven door Carolien Coenen en gepost op 2 augustus 2012 onder Eten en drinken, Events. Deze post werd getagd met biermarkt, hapje tapje. Comments Off on Belgische biercultuur op Hapje Tapje op dit artikel.Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.