Leuvens team test sprintvermogen van ‘Blade Runner’ Oscar Pistorius

Oscar Pistorius is een fenomeen. De Zuid-Afrikaanse atleet zonder onderbenen haalde in 2011 op de Wereldkampioenschappen de halve finale van de 400 meter, en gaf de gebroeders Borlée partij in Londen op de 4×400 meter. Waar Pistorius verschijnt, laait de controverse op: haalt hij uit zijn beenprotheses of blades geen oneerlijk voordeel?

Professor Christophe Delecluse van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen is de perfecte man om een antwoord te geven op deze vraag. Het team van Delecluse onderzoekt al jarenlang sprinters, van onze Kim Gevaert tot Usain Bolt, op hun explosiviteit, versnelling, paslengte, … “Dat sprinters snel zijn, weten we wel. Op basis van de metingen bepalen we in welk deel van de sprint ze nog marge voor verbetering hebben, en wat de optimale trainingsaanpak daarbij is.” In 2010 kreeg Delecluse zo ook de kans om het sprintvermogen van Oscar Pistorius te testen, in samenwerking met de Universiteit Stellenbosch. “Door met atleten met protheses te werken, krijgen we zelf ook een beter inzicht in de biomechanica van de sprintprestatie.

Het antwoord van professor Delecluse kunnen jullie lezen in het volledige artikel op http://nieuws.kuleuven.be/node/11148.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.