Cha Cha festival

Bana Leuven is een vereniging zonder winstoogmerk, gevestigd in Leuven. Deze vzw organiseert activiteiten met een educatief en cultureel karakter om de Afrikaanse cultuur in de kijker te zetten en het collectief bewustzijn op vlak van verschillende Afrikaanse realiteiten (onderwijs, armoede, gezondheid, enz.) aan te wakkeren en te vergroten.

In partnerschap met het Colora Festival, organiseert Bana Leuven de derde editie van het Cha Cha festival op zaterdag 25 augustus 2012 vanaf 16u, in de Zevensprong (Vital Decosterstraat 67, 3000 Leuven).

Het Cha Cha festival belooft een groot evenement te worden, vol kleuren en emoties. Voor deze derde editie hoopt Cha Cha alle liefhebbers van Afrikaanse kunst en muziek, van alle leeftijden en van overal in België, aan te trekken. De aanwezigen zullen getrakteerd worden op kwalitatieve optredens van zowel talentvolle plaatselijke artiesten, als van fantastische Afrikaanse artiesten.

Het Cha Cha festival, dat dit jaar het thema ‘Onderwijs’ heeft, zal in een Afrikaanse sfeer plaatsvinden. Het festival is eveneens een oproep tot informatie, sensibilisatie en solidariteit.

Programma 25 augustus

  • doorlopend zijn er diverse stands met informatie, muziek, boeken, kleding, kunst, grime… en een heerlijke Congolese eetstand
  • 19u00 Kel Assouf (Niger, Mauretanië, Ghana, Frankrijk, Mali en Algerije) desertblues, reggae, afrobeat, funk: De groep Kel Assouf ontstond enkele jaren terug in Brussel. De Nigerese zanger en gitarist Aboubacar Anana Harouna liet zich inspireren door de culturele diversiteit en het stedelijke karakter van de stad en injecteerde zijn eigen Touareg cultuur met reggae, afrobeat, funk en zelfs een vleugje latin. Met muzikanten uit Mauretanië, Ghana, Frankrijk, Mali en Algerije, is Kel Assouf een afspiegeling van onze Europese steden. De muzikale fusie van de groep draagt daarboven een boodschap van vrede, eenheid en solidariteit en wil de Touareg cultuur hier promoten. Groepen zoals Tinariwen en Takrist N’akal waren de pioniers van de nieuwe Touaregmuziek. Kel Assouf is een van de jongste groepen in het genre en verrijkt het met nieuwe invloeden. Kel Assouf bracht een eerste cd Tin Hinane uit bij Igloo Mundo en overtuigt met een sterke groepssound en catchy composities. Als je houdt van de muziek van Tinariwen, is dit de Belgische en meer dynamische variant!Line-up: Anana Harouna (zang en gitaar), Abdelwahab Hakem (percussie en background vocals), Mama Walet Amoumeine (background vocals), Olivier Crespel (gitaar), Youba Dia (bas), Esinam Dogbaste (dwarsfluit en percussie), Kalifa Kone (drums).
  • 20u30 Bao Sissoko/Moussa Diabate/Wouter Vandenabeele (Senegal, België) Senegalese muziek: Bao Sissoko bespeelt de kora, een 21-snarige harp. Hij werd geboren in Senegal uit een griotfamilie waar de muziek van generatie op generatie werd overgegeven. Bao kreeg de mandingue-traditie dan ook van jongsaf mee. In Senegal musiceerde hij met Baaba Maal en maakte hij deel uit van de groep Ngaari Law waarmee hij in 2000 een cd opnam. Sinds hij in ons land woont, werkte Bao met tal van grote namen zoals Sioen, Vaya Con Dios, Zap Mama, Malick Pathe Sow of violist Wouter Vandenabeele (Olla Vogala, Chansons sans Paroles).Zanger Moussa Niang (alias Moussa Diabate) werkte met de grote namen uit de Malinese muziek. Hij was één van de leadzangers van het Symmetric Orchestra van Toumani Diabate en stond op het podium met onder meer Bassekou Kouyate.
  • 21u30 Staff des Leaders (Congo) soukous, rumba, afrobeat, salsa: Staff des Leaders zijn een groep Brusselse jongeren met Congolese roots. Zij brengen een vrolijke, opzwepende mix van soukous, rumba en afrobeat. Ze bereikten een eerste artistieke hoogtepunt toen ze in de eigen Brusselse Matongé-wijk het voorprogramma mochten verzorgen van Zaiko Langa Langa (Congo’s populairste groep aller tijden) en verbaasden in 2008 met een ware triomftocht tijdens Couleur Café. Enthousiasme en plezier verzekerd, zowel voor als op het podium. Staff Des Leaders: c’est bon pour le moral!
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.