De Koerier van Navarra

-Aan de rand van de stad, waar de lucht de huizen raakt-

Ivo Hermans, kunsthistoricus en auteur, is al sinds zijn jeugd in de ban van Spanje. Na enkele omzwervingen, stichtte hij in 1991 ‘De Koerier van Navarra’, een kring rond de Hispanoflamencogedachte en de Spaanse cultuur. Tevens de naam van het restaurant – of om het met Ivo’s woorden te zeggen “café met een gerecht” – dat hij uitbaat. Hier kies je geen gerecht à la carte maar word je ondergedompeld in de Spaanse geschiedenis & cultuur, en aperitief je in de keuken terwijl de kok een gigantische paella bereidt. De bedwelmende aroma’s die hierbij vrijkomen doen iedereen watertanden, de rijkelijk gevulde paella (venusschelpen, mosselen, gamba’s, kip, chorizo, etc.) wordt nadien dan ook met smaak verorberd door de aanwezige gasten.

Een memorabele avond. Een hartelijke ontvangst door de gastheer, gevolgd door een sprankelend aperitief vergezeld door hapjes en een kan agua brava  oftewel ‘wild water’ (op smaak gebracht met citroen,  limoen & verse munt). Ivo komt geregeld de eetkamer binnengewandeld om zijn verhaal te brengen, hij belicht de tijd van de Spaanse hertog van Alva, die met zijn leger in Leuven verbleef en de dingen die er toen gebeurden. Hij is een boeiend verteller en doorspekt zijn verhalen geregeld met leuke anekdotes. Van zodra de nodige voorbereidingen in de keuken zijn afgerond, worden de gasten uitgenodigd om de bereiding van de paella mee te komen volgen. Ivo beschrijft ondertussen de geschiedenis van dit gerecht en hoe hij zelf kooklessen is gaan volgen in Valencia, de bakermat van de paella. Uiteindelijk gaat het deksel op de pan (zodat de rijst kan garen) en moeten we nog een 20tal minuten wachten vooraleer we mogen aanschuiven met ons bord. De paella smaakt voortreffelijk! De rode huiswijn maakt het geheel af. Wie nog enkele gaatjes wil vullen, kan een 2e maal gaan bijhalen. Een dessertje gaat er voor mij niet meer bij, maar voor de liefhebbers is er ijs en crema catalana (enkel op bestelling).

Een aanrader dus, ook wel leuk om in groep te doen (er zijn 26 zitplaatsen). Wel steeds reserveren, het aanvangsuur kan verschillen al naargelang de boekingen van de avond.

Praktisch
Tervuursevest 130, 3000 Leuven
016 23 84 16
info@kovana.com
www.kovana.com
elke dag geopend (vanaf ca. 17u30)
€16 p/p voor paella met demo & verhaal

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “De Koerier van Navarra”

Carolien
(on augustus 21st, 2012 at 23:15)

Staat al superlang op mijn verlanglijstje om eens te doen. Lijkt me wel het leukst als je in groep bent. Eens wat vrienden aanporren.

 
Kat
(on augustus 22nd, 2012 at 11:04)

Ik wil wel Carolien :-)

 
Kat
(on oktober 14th, 2012 at 13:08)

Awel, ‘t was lekker, de agua brava was wel zonder munt deze keer maar de ruime porties paella maakten dat weer goed.
De sherry als aperitief smaakte, net zoals de absinth als afsluiter :-)
Een leuke avond.

 
Carolien
(on oktober 14th, 2012 at 14:19)

De Koerier van Navarra is een echte aanrader voor liefhebbers van de Spaanse cultuur. Ik was bijzonder onder de indruk van de welbespraaktheid van Ivo Hermans, die moeiteloos uren aan een stuk kan blijven boeien. Fantastisch dat je als klant aanwezig kan zijn bij de bereiding van dit authentieke stukje Valenciaanse cuisine. De “gladde” paella behield door de bereidingswijze perfect haar smaak. In de Koerier krijg je zoveel meer dan lekker eten, je krijgt een heel verhaal voorgeschoteld.Genieten vanaf het aperitief tot de absinthe als afsluiter.

 
siska
(on oktober 15th, 2012 at 11:28)

vanaf hoeveel personen kun je daar gaan weten? wat is het budget? (ongeveer)

 
Anouk
(on oktober 16th, 2012 at 11:26)

Beste Siska,
zoals ik in mijn post heb vermeld, is die info allemaal terug te vinden op de website: http://www.kovana.com. Je kan er met 2 gaan eten, of met een groep, je moet wel steeds reserveren.