Studio’s gekraakt

Update: Ondertussen hebben de krakers hun actie stopgezet.

Sinds enkele dagen hebben krakers een onderkomen gevonden in de verlaten filmzalen van de ter ziele gegane Studio’s. In een open brief aan de buurtbewoners geven de krakers aan het jammer te vinden dat het complex al enige tijd staat te verkommeren en dit terwijl de koop- en huurprijzen in Leuven de pan uit swingen. De krakers delen mee dat ze de Studio’s zullen onderhouden en indien mogelijk opknappen. Het uiteindelijke doel van hun actie is de leegstaande ruimtes open te stellen als een alternatieve autonome vrijplaats voor ieder die hieraan constructief wil meehelpen. Met hun actie willen de krakers een alternatieve plek bieden aan artiesten, kunstenaars en gelijkgestemden die bewust kiezen voor een andere weg dan die van het geld. De krakers brachten zelf de politie op de hoogte van hun actie en nodigen iedereen uit om langs te komen als er nog vragen zijn.

Alhoewel ik strikt genomen geen buurtbewoner ben, laat ik zo’n uitnodiging niet liggen. Dus ging ik op dinsdagavond een kijkje nemen bij de gekraakte Studio’s. Met een spandoek aan de voorgevel maken de krakers hun intenties duidelijk en aan de deuren werd de open brief aan de bewoners opgehangen. Al snel kwam één van krakers de deuren open doen en bood me een rondleiding door het complex aan. De vroegere bioscoopzalen verkeren in erbarmelijke staat. De wanden zijn vol met graffiti gespoten en velen hebben van de leegstand geprofiteerd om vuilnis (tot oude meubels toe) achter te laten en vandalenstreken uit te halen. De krakers waren dan ook druk in de weer om al de achtergelaten rommel (waaronder meters en meters afgerolde stroken van filmtickets) op te ruimen.

De kraker met wie ik praatte, was erg vriendelijk en gaf aan dat het hun bedoeling was om hun actie nog beter toe te lichten aan de buurtbewoners. Met de huidige eigenaar van het complex (dat misschien op korte termijn verkocht zal worden) hadden de krakers ook al een gesprek. Eén van de ideeën die ze zouden willen uitvoeren, is het geven van filmvoorstellingen. Een beamer en een wit doek, meer is daar niet voor nodig. Een stoeltje zal je dan wel zelf moeten meenemen, want het meubilair van de vroegere filmzalen is volledig gestript.

Sommige buurtbewoners zijn echter minder opgezet met het initiatief van de krakers. OCMW-raadslid Sabine Bovend’aerde stuurde een persmededeling uit waarin ze hard van leer trok tegen de verloedering in de Burgemeestersstraat en het gebrek aan communicatie van zowel de stad als de eigenaar zelf over de nieuwe bestemming van de Studio’s. Sabine Bovend’aerde plaatste ook vraagtekens bij de goede bedoeling van de krakers en uitte haar ongenoegen over de huidige gang van zaken.

Het kraken op zich is niet illegaal in België, enkel de eigenaar van het pand zelf kan de krakers door de politie laten ontzetten. Ik ben alleszins benieuwd of de krakers er effectief zullen in slagen hun alternatieve autonome vrijplaats te realiseren.

Studio's Leuven gekraakt

Studio's Leuven gekraakt

Studio's Leuven gekraakt

Studio's Leuven gekraakt

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Studio’s gekraakt”

Sponzen Ridder
(on augustus 23rd, 2012 at 20:47)

Ik krijg helemaal heimwee van uw foto’s…

 
Kat
(on augustus 24th, 2012 at 8:22)

Erg om te zien hoe ‘t eruit ziet nu. Zoveel jaren hier naar de cinema geweest…

 
Carolien
(on augustus 24th, 2012 at 16:41)

En dan moet je weten dat deze foto’s genomen zijn nadat er al veel opgeruimd was.

 
embe
(on augustus 27th, 2012 at 10:09)

ondertussen is dit verleden tijd: na dreiging van de deurwaarder van de familie Rastelli (boete van 150 euro per dag per persoon), hebben de krakers hun actie opgeheven, en heeft Rastelli elke toegang met metalen rasterplaten toegevezen; dit was nochthans een sympathieke, positieve actie; en die Sabine Bovend’aerde ziet ze vliegen, die gooit alles op een hoopje: drugdealers (nooit gezien), studentenkoten (er is nog steeds geen bouwvergunning) en krakers (die waren juist bezig met de vandalisatie van de studio’s op te ruimen)