Speciale Kinderdag Arthur Dewit op woensdag 12 september

De Speciale Kinderdag Arthur Dewit is DE sociale activiteit van het ‘Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven’ vzw, met medewerking van de kermisuitbaters, het stadsbestuur van Leuven en ‘alle’ marrainen en de leden van de Vriendenkringen Mannen van het Jaar.

In Leuven was het vroeger de gewoonte dat de ‘weeskinderen’ van de ‘Bon Pasteur’ op de ‘foor’ werden ontvangen ter gelegenheid van Leuven Kermis. Door hun vertrek uit Leuven kwam een einde aan deze traditie. Tijdens de kermisperiode van 1974 werden opnieuw de minderbedeelde kinderen uit de instituten uit Leuven en omgeving uitgenodigd. Dit was een initiatief van Arthur Dewit van de Mannen van 1918, de latere voorzitter en erevoorzitter van het Verbond der Jaartallen. Het begin van een nieuwe traditie.

In de beginperiode bestond de groep uit meer dan 600 kinderen. Vandaag worden enkel kinderen uitgenodigd van zeven tot en met elf jaar en is het aantal beperkt tot 400 kinderen. De marrainen, de leden van de vriendenkringen en partners zorgen voor de begeleiding van de kinderen.

De fondsen voor deze activiteit worden in de loop van het jaar bijeengebracht door het organiseren van volgende activiteiten: het Cultureel Evenement, het Marrainenbal, deelname aan de Leuvense Kerstmarkt en de rondgang bij de foornijveraars. Een aantal andere organisaties zorgen ook voor geldelijke bijdragen zoals de Orde van de Pietermannen, de Vriendenkring Mannen van 1962 en de omhalingen in de Sint-Pieterskerk bij de Missa Lovaniensis en de Jubileumviering in september. Verder kan gerekend worden op de steun van het Stadsbestuur Leuven, AB InBev, de medewerking van Delhaize Kessel-Lo, Spar Linden en de uitbaters van Salons Georges.

De kinderen kunnen op die namiddag genieten van gratis ritten op de attracties en smoutbollen. Daarna ontvangen ze, bij een drankje, een nuttig geschenk en een fruitschaal. Tijdens de aangeboden stadsreceptie op het stadhuis worden geldprijzen verloot onder de deelnemende en aanwezige instituten. In totaal
wordt voor de Speciale Kinderdag in 2012, in het kader van het bekomen van het brevet ‘Koninklijk’ en de UNESCO herkenning in 2011, voor gans de organisatie een bedrag van 18.000 euro voorzien.

Programma
13.45u: samenkomst in het stadspark
14.00u – 15.30u: vertrek naar de kermis en rondgang
15.45u – 17.00u: ontvangst in Salons Georges voor een drankje en overhandiging van een geschenk
18.00u: stadsreceptie in de voorzaal van het stadhuis en verloting van geldprijzen

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.