Feestelijke opening Rector De Somerplein en Margarethaplein

Gisteren werd na twee jaar werken de voltooiing van het Rector De Somerplein en Margarethaplein gevierd. Op beide pleinen werden voor de busreizigers nieuwe, moderne bushaltes gebouwd in glas en staal. Tegelijkertijd werd het Fochplein volledig heraangelegd om meer ruimte te bieden aan voetgangers. Grote trappenpartijen en stijlvolle banken geven bezoekers de ruimte om even uit te rusten en te genieten van de historische omgeving. Ook de handelszaken aan het plein kregen meer ruimte.

Voor de fietsers is er een ondergrondse bewaakte fietsenstalling gebouwd waar ze gratis hun fiets kunnen achterlaten. Het is mogelijk om ter plekke kleine herstellingen aan je fiets te laten doen. Er is ook een sanitair blok met aparte dames- en herentoiletten en er zijn lockers waarin je je boodschappen even kan opbergen. Een aantal van de lockers zijn uitgerust met een koelkastje.

Het schepencollege, prominenten van De Lijn en familieleden van rector De Somer werden voor de feestelijke opening met een ouderwetse oranje bus naar het Margarethaplein gevoerd. Na het bustochtje sloot rector Mark Waer op het Margarethaplein aan bij de stoet en ging het onder een stralend herfstzonnetje richting het Rector De Somerplein.

Francy Peeters, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant, drukte in zijn speech uit verheugd te zijn dat de bussen van De Lijn opnieuw op het Rector De Somerplein stoppen. Francy Peeters: “Elke dag stappen hier 17.000 reizigers op en af. Daarmee is het Rector De Somerplein een van de populairste haltes van Vlaanderen. Onze reizigers zijn heel tevreden dat ze opnieuw gebruik kunnen maken van de vertrouwde centrumhalte. En ook de handelaars van het Leuvense centrum zijn verheugd dat onze bussen terug stoppen op het plein.

De Lijn meent dat ze dankzij de heraanleg van het plein meer combort kan bieden aan hun reizigers. In de ruimte onder de moderne luifels is er een afgesloten wachtruimte en komt er een krantenkiosk. Een verhoogde boordsteen zorgt ervoor dat de reizigers gemakkelijk op de bus kunnen stappen. Op de zes realtime infoborden kunnen de reizigers aflezen over hoeveel minuten een bus stopt aan hun halte, en of de rit vertraging heeft.

Na de speech van Francy Peeters werd het naambordje van het Rector De Somerplein onthuld en aan de familie van rector De Somer overhandigd. Ook schepen Dirk Robbeets en rector Mark Waer plaatsten nog een kort woordje om het belang van het centrale plein te benadrukken en alle betrokkenen te bedanken. Daarna werden alle aanwezigen uitgenodigd voor een glaasje en werden er gratis Fonskes uitgedeeld. Levende standbeelden, een fietsfanfare, ballonnen die uitgedeeld werden door APCOA (de uitbater van de fietsenstalling) en een optreden van Esther & Fatou zorgden voor een feestelijke namiddag.

Niet iedereen is echter even enthousiast over het nieuwe plein. In een open brief liet Open Vld/Leuven+ weten niet aanwezig te zijn op de feestelijke opening van het plein. Open Vld/Leuven+ betreurt de naamsverandering van het plein, die zonder inspraak doorgevoerd is en stelt zich vragen bij de kostprijs van ‘de drukste bushalte van Vlaanderen’ in het hart van de historische binnenstad. De heraanleg van het plein kostte 7,8 miljoen euro. Het beheer van de ondergrondse ruimte kost de stad jaarlijks 483.000 euro. Dit betekent een maandelijkse kostprijs van 40.000 euro. Ook het feit dat van zondag tot woensdag de fietsenstalling slechts tot middernacht geopend is, lijkt Open Vld/Leuven+, gezien het feit dat Leuven een studentenstad is, redelijk absurd. Open Vld/Leuven+ meent dan ook dat het Rector De Somerplein een plein van gemiste kansen is.

Ook N-VA greep de feestelijke opening aan om actie te vieren. Een actievoerder in zebrapak moest de eis van de N-VA onderstrepen om de zebrapaden in de zone 30 in ere te herstellen. N-VA meent dat door het verdwijnen van de zebrapaden het oversteken van een straat of plein voor mensen met een handicap, ouderen en kinderen een heel waagstuk geworden is en wil dan ook aandringen op het behoud van zebrapaden.

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Opening Rector De Somerplein

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.