Prijzen borstvoedingsvriendelijke werkgever en kinderopvang 2012 uitgereikt

Veel jonge mama’s starten vol enthousiasme met het geven van borstvoeding. Een groot aantal geniet ten volle van de hechte band die ze op die manier met hun kindje kunnen opbouwen. Maar velen zitten met een vraag: wat als het zwangerschapsverlof erop zit? Overschakelen naar flesvoeding of bestaat er een mogelijkheid om te kunnen blijven borstvoeding geven?

In België kun je gebruik maken van borstvoedingspauzes, waarbij de werkgever je tijd geeft om melk af te kolven. Voor deze onderbrekingen kun je een toelage aanvragen bij je ziekenfonds. Sommige werkgevers doen echter een extraatje. Om deze werkgevers in de bloemetjes te zetten, reikt de Bakermat elk jaar een prijs uit aan een werkgever die door één of meerdere van zijn werknemers genomineerd werd voor het voeren van een Borstvoedingsvriendelijk personeelsbeleid. Dit jaar ging in de provincie Vlaams-Brabant de prijs naar Boobs-‘n-Burps te Dilbeek en Antwerpen.

En als je als mama afkolft, moet de melk natuurlijk ook op een correcte wijze aan je kindje gegeven worden. Daarom organiseert de Bakermat een tweede prijs, namelijk die voor Borstvoedingsvriendelijke kinderopvang. In de provincie Vlaams-Brabant ging de prijs naar Kindervilla De Kikker in Kessel-Lo.Deze crèche heeft een super-de-luxe borstvoedinglokaaltje met huiselijke touch (foto’s van eigen borstgevoede kindjes) ter beschikking voor de mama’s die willen komen voeden. De verzorgsters van de crèche hebben een lijst met de namen van alle mama’s van hun opvang die al borstvoeding geven zodat zij andere mama’s kunnen ondersteunen. Ze moedigen de ouders ook aan om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Er worden ook regelmatig infomomenten rond borstvoeding voor aanstaande ouders en pas bevallen ouders georganiseerd.

Sommige moeders ondervinden heel wat moeilijkheden als ze terug aan het werk gaan: moeten kolven in het bezemhok of in het toilet, opmerkingen van collega’s enz. Anderzijds geven deze genomineerden hoop: er zijn werkgevers die openstaan voor borstvoeding en kinderdagverblijven die actief willen meewerken aan de keuze van de ouders voor borstvoeding.

foto: De Bakermat

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Prijzen borstvoedingsvriendelijke werkgever en kinderopvang 2012 uitgereikt”

evy
(on september 29th, 2012 at 9:38)

proficiat! zo jammer dat we hier niet binnengeraakten (aan het eind van onze straat). Hopelijk is het vanaf begin volgend jaar niet hetzelfde gevecht als het bij onze eerste was in de creche waar we een plaatsje vonden. Super dat er toch al kinderopvang bestaat die hier aandacht voor heeft.

 
Inez
(on oktober 10th, 2012 at 16:20)

Het zou al een hele stap zijn, moesten mama’s makkelijk via internet een lijst kunnen vinden van al dit soort borstvoedingsvriendelijke kinderopvanginitiatieven. Nu vind je enkel degenen die een prijs gewonnen hebben, maar ik vermoed dat er toch wel meer opvanginitiatieven zijn waar het ook aangemoedigd wordt dat de mama’s borstvoeding komen geven aan hun kindje? Mijn onthaalmoeder wil wel moedermelk geven, maar vermits werk en onthaalmoeder te ver uiteen liggen, zal het afgekolfde melk moeten zijn. Ik kan natuurlijk een andere opvang zoeken, dichter bij het werk, maar vermits ik in Leuven werk, de wachtlijsten er ellenlang zijn en ik volgende maand al weer moet beginnen werken, zit dat er niet echt in, vrees ik.