Stadsarchief lanceert www.cinemaleuven.be

Sinds maandag 1 oktober is www.cinemaleuven.be online. Het Leuvense stadsarchief liet deze databank en website ontwikkelen om hun rijke collectie filmaffiches digitaal te ontsluiten. De bezoekers kunnen niet alleen 2.945 filmaffiches bewonderen en doorzoeken, maar komen ook meer te weten over het Leuvense bioscoopverleden. “Ook de input van de Leuvenaar is welkom”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Hij of zij kan een reactie, een afbeelding of een verhaal posten”.

Vandaag telt het centrum van Leuven slechts twee bioscopen. Dat is ooit anders geweest. Dankzij de rijke collectie filmaffiches van het Leuvense stadsarchief komen we gelukkig nog veel te weten over het Leuvense bioscoopverleden. Van 16 februari tot en met 31 maart 2012 toonde de tentoonstelling ‘Cinema Leuven’ in OPEK al een beperkte selectie uit de om en bij 3.000 originele filmaffiches aan het publiek. De prachtige archiefstukken vormden meteen ook de rode draad om al enkele facetten en verhalen  rond de Leuvense filmzalen van vóór 1968 te belichten. Toen al wekte het onderwerp heel veel interesse op en bezoekers vonden het jammer dat er maar een deel van de collectie in beeld kwam. Maar de Leuvense affichecollectie is te broos en omvangrijk om regelmatig aan het publiek te presenteren. Cinemaleuven.be biedt nu een digitale oplossing: dankzij deze databank en website kan ieder zijn persoonlijke ontdekkingsreis door het bioscoopverleden van Leuven online vederzetten.

2.945 filmaffiches en 19 bioscopen
www.cinemaleuven.be toont en beschrijft alle 2.945 filmaffiches van het stadsarchief. De affichecollectie kan uitgebreid worden doorzocht: via een vrije zoekterm, maar ook bijvoorbeeld op filmtitel, bioscoop, jaartal, drukker of ontwerper van de affiche, filmregisseur of – distributeur en op acteur of actrice. Daarnaast krijgt de bezoeker beknopte historische informatie over de verschillende bioscopen uit de periode 1932-1968.  Via Google Maps en Streetview ontdek je waar de Leuvense zalen zich bevonden. Van de vroegere centrumbioscopen zijn immers nu nog amper sporen in het straatbeeld te ontdekken. Geen enkele gevel is nog intact, want al deze locaties kregen ondertussen andere bestemmingen. Cinemaleuven.be geeft daarom niet alleen adres en locatie mee, maar toont via Streetview ook de huidige functie van de plaats waar vroeger een Leuvense cinema was. Daarnaast  wordt, indien beschikbaar in het stadsarchief, bij elke cinema een archiefbeeld getoond van de bioscooplocatie.

Reacties bezoekers
Cinemaleuven.be wil informatie delen, maar wil de geïnteresseerde bezoeker ook aanspreken om zijn of haar persoonlijke bijdrage te leveren. Reacties, verhalen of beeldmateriaal van Leuvenaars die nog in deze cinema’s vertoefden, kunnen online worden getoond. Iedereen kan ook zelf beslissen om zijn/haar favoriete foto’s of affiches te delen via facebook of twitter. Archiefbeelden van Cinéma d’Allemagne, Cinéma Moderne, Cinéma Royal, Cinéma Patria of Scala zijn nog bijzonder welkom, want hiervan is er in de collectie van het stadsarchief geen beeld voorhanden. Kortom: alle reacties en bijdragen over het Leuvense bioscoopverleden zijn welkom op www.cinemaleuven.be!


© Stadsarchief Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.