De stad pakt vandalisme in natuurgebieden aan

Groene ruimten zijn erg belangrijk in een stad als Leuven. Ze bieden ontspanningsruimte, hebben een luchtzuiverend en klimaattemperend effect en verhogen de biodiversiteit. Enkele natuurgebieden hebben jammer genoeg te kampen met vandalisme.

De stad beheert enkele parken en natuurgebieden. De meeste parken, zoals de kruidtuin of het stadspark, worden ’s avonds afgesloten en zijn ’s nachts dus niet toegankelijk voor het publiek. Maar heel wat openbare natuurdomeinen kunnen niet worden afgesloten, wat soms problemen oplevert.

Natuurgebied De Kesselberg in deelgemeente Kessel-Lo heeft sinds enkele maanden te kampen met hardnekkig vandalisme. Ter hoogte van het panoramisch uitzicht worden ‘s nachts regelmatig kampvuurtjes ontstoken. Dat is verboden. Omdat er geen droog kreupelhout in de omgeving is, worden afval, hekwerk of vernielde poortjes opgestookt. De vandalen riskeren brand te veroorzaken in het natuurgebied en de schapen op stang te jagen. De aanblik van verbrande rommel en de afgebroken infrastructuur is niet leuk voor de andere bezoekers. Het herstellen van de schade kost handen vol geld.

Ook op de Keizersberg zijn regelmatig problemen. Vandalen gooien bijvoorbeeld met stenen en stokken naar de dieren.

De veldwachter en de politie voerden al regelmatig controles uit. Maar omdat de problemen aanhouden, zullen ze nog meer en vaker controleren. Bij betrapping op heterdaad stelt de politie of de veldwachter een proces verbaal op dat aan het parket wordt overgemaakt.

De stad vraagt ook aan voorbijgangers en inwoners om waakzaam te zijn en eventuele onregelmatigheden op de Kesselberg en de Keizersberg te melden aan de politie. Dat kan op tel. 016 21 06 10.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.