Happy Birthday STUK!

Vandaag, vrijdag 19 oktober 2012 is STUK jarig, het kunstencentrum wordt 35. Geen toeters of bellen voor deze verjaardag, maar er is wel een mooie aankondiging: in samenwerking met de KU Leuven wordt er een doctoraat geschreven over de rijke geschiedenis van STUK. In het voorjaar van 2015 zal deze geschiedenis als een leesbaar boek verschijnen samen met een goed gedocumenteerde tentoonstelling.

Kunstencentrum STUK bestaat 35 jaar. Op 19 oktober 1977 vond de opening plaats van wat toen nog ’t Stuc heette, een gebouw op de campus sociale wetenschappen aan de Van Evenstraat in Leuven. De academische overheid van de KU Leuven had het ‘socio-kultureel centrum’ ter beschikking gesteld aan de hele Leuvense studentenbeweging. Hoewel afgeleid van STUdentenCentrum werd ’t Stuc al gauw synoniem voor de uitgebreide culturele werking die in de animatiezaal, het café en de ateliers werd uitgebouwd. Voor de studenten was er een uitgebreid aanbod van cursussen (zeefdruk, pottenbakken, weven, fotografie) naast een receptief programma van kleinkunst, film, muziek en theater. In de jaren tachtig koos Stuc resoluut voor de dans- en theaterexperimenten van de toenmalige avant-garde. Samen met gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen – Kaaitheater, Vooruit, Monty – vormde Stuc het ‘alternatief circuit’, waar inmiddels gerenommeerde kunstenaars als Guy Cassiers, Anne Teresa De Keersmaeker en Jan Fabre hun eerste speelkansen kregen. Sinds 2002 betrekt STUK (vanaf dan geschreven met een K èn gefusioneerd met de vzw Klapstuk) zijn huidige pand: het Arenberginstituut in de Naamsestraat. Naar een ontwerp van architect Willem Jan Neutelings werd het voormalig scheikundig laboratorium uit 1909 omgebouwd tot een ‘huis met vele kamers’, geheel op maat van een professioneel en multidisciplinair kunstencentrum.

Historica Marleen Brock, verbonden aan de onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 van de KU Leuven, werkt aan een doctoraat over de geschiedenis van Kunstencentrum STUK. Haar boek zal verschijnen in maart 2015.

De affiche van de officiële opening van ‘t Stuc van woensdag 19 oktober 1977.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.