Parkabdij op zondag

Zondag 21 oktober 2012 organiseert de stad Leuven “Parkabdij op zondag”. De gebouwen van de parkabdij worden opengesteld, tijdens rondleidingen krijgt de bezoeker info over de aan de gang zijnde restauratieprojecten en er worden concerten georganiseerd. Restaurateurs, architecten en aannemers zijn aanwezig en geven uitleg over de restauratiewerken.

Wat kan je tijdens “Parkabdij op zondag” zoal bezoeken?

  • De Mariapoort (Huis van de Polyfonie) met doorlopend muziekinitiatie. Prof. Adam Gilbert voert een experiment uit waarbij bezoekers kunnen meezingen.
  • Natuurwandelingen rond de vijvers en het omliggende landschap. Er wordt info gegeven over hoe wordt omgegaan met het beschermd landschap rondom de abdij.
  • Werfbezoek aan de Watermolen (in restauratie), die omgebouwd wordt tot horecazaak.
  • Werfbezoeken aan het klooster (in restauratie): refter en bibliotheek waar het stukwerkplafond wordt gerestaureerd.
  • In het reeds gerestaureerde spreekhuis loopt er doorlopend een film over het abdijleven en krijg je info over het CRKC (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur). Het CRKC stelt een nieuw ontdekt schilderij voor van Michiel Cocxie. Na deze “Parkabdij op zondag” wordt het gerestaureerd en zal het te bezichtigen zijn in M tijdens de Cocxie-tentoonstelling.

Restauratiewerken
Op dit moment zijn er restauratiewerken aan de gang aan de Watermolen en Sint-Janspoort, de zuidvleugel van het klooster (met de mooiste ruimtes van de abdij: de refter en de bibliotheek), de westvleugel waarin het museum zal worden ondergebracht, de oostvleugel waarvan momenteel het dak wordt gerestaureerd.
Eerder werd al de Mariapoort, de Norbertuspoort en de daken van west- en oostvleugel van het klooster gerestaureerd.

De voorbereidingen voor de restauratie van de Tiendeschuur zijn aan de gang. Problemen met zout in de muren maken het onmogelijk het gebouw op korte termijn een bestemming te geven. De schuur wordt een open polyvalente ruimte.

Restauratie kerk
Ook de restauratiewerken aan de kerk zijn gestart. Onderdelen van het houten interieur (altaar, houten beelden, biechtstoelen, preekstoel, koorgestoelte) en het dakgebinte zijn aangetast als gevolg van de grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Er wordt een nieuwe vloerverwarming in de kerk geplaatst. Een gelijkaardig systeem werd al toegepast –met veel succes- in de Sint-Jan-Baptistkerk te Averbode.

Alle informatie op http://www.leuven.be/parkabdij

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.