Klompvoetenproject

Komende zaterdag 27 oktober houdt het Koninklijk Verbond der Jaartallen op het Ladeuzeplein in Leuven tussen 10 en 17 uur een inzamelactie van afgedragen kinderschoentjes ten voordele van een KLOMPVOETEN-project in Afrika.

Waarover gaat het?
In Congo worden artsen, verpleegkundigen en kinesisten opgeleid door Vlaamse medische professionals. De lokale Congolese gezondheidswerkers leren de symptomen van “klompvoet” (clubfoot of piedbot) herkennen. Zij leren de ernst van het probleem maar ook de oplossing. Zij leren adequaat handelen en juist opvolgen. Er wordt apparatuur ontwikkeld aan de hand van kinderschoentjes en aluminium recipiënten. De kinderen met klompvoeten dragen deze apparaten enkel ’s nachts, na gipscorrecties of chirurgische correcties. Dit gedurende een periode van één of twee jaar.

Het Koninklijk Verbond der Jaartallen roept iedereen op kinderschoentjes van maatje 18 tot 28, liefst stevige schoentjes (geen botjes of pantoffels) naar het verzamelpunt op het Ladeuzeplein te brengen. De schoentjes die Vlaamse kinderen of kleinkinderen niet meer dragen, maar die nog niet helemaal versleten zijn, krijgen in Afrika een tweede leven. Ze worden na ontvangst gebruiksklaar gemaakt en verstuurd.

In Afrika worden twee à drie per duizend pasgeborenen worden met deze afwijking geboren. Dankzij jullie hulp kunnen Afrikaanse kinderen weer een normaal leven leiden. Want door hun aangeboren afwijking worden ze vaak sociaal uitgesloten.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.