Scattered State of Silence – Ted Stoffer/Aphasia Dance Company

Vanavond woonde ik in het STUK de Belgische première bij van Scattered State of Silence van de Amerikaans-Belgische choreograaf Ted StofferScattered State of Silence bouwt verder op de regels van de speltheorie (game theory), waarin de individuele competitiviteit enerzijds en de sociale interactie anderzijds een belangrijke rol spelen.

Vijf Japanse dansers, drie mannen, twee vrouwen van Aphasia Dance Company namen op het podium deel aan een Japanse game-show. De spelers kregen opdrachten (drag carry intimacy violence) die ze moesten uitvoeren op mekaar terwijl een commentator een onophoudelijke woordenstroom op het publiek losliet. In het Japans uiteraard. Een simultaanvertaler achter een pc vertaalde de woordenbrij naar het Engels. De Engelse vertaling verscheen op een muurkrant onder de projectie van de spelers zelf. De lichtkrant was echter vaak moeilijk leesbaar door de lichten op het podium. Jammer, want de commentator maakte al eens een filosofisch zijsprongetje.

Ik kan me voorstellen dat deze voorstelling voor mensen die niet bekend zijn met de Japanse taal en cultuur erg bevreemdend kan overkomen. Ted Stoffer liet zich duidelijk inspireren door de vaak absurde Japanse tv-spelletjes en speelt scheidsrechter in zijn eigen stuk. Al bleek al gauw dat de regels niet zo duidelijk afgebakend waren. De spelers namen maar al te graag een loopje met de regels, verzonnen eigen regels en leken soms random punten toegekend te krijgen. Op een gegeven moment werd de commentator zelf opgeslokt in het spel. Zoals in het echte leven werden in de loop van het spel beperkingen geïntroduceerd (lichaamsdelen die vastgebonden werden) wat het spel natuurlijk nóg interessanter maakte.

Een fascinerende voorstelling die voor mij extra interessant was omdat ik hier en daar gekende woorden en uitdrukkingen uit de Japanse brij kon vissen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.