[recensie] In vrije val – Cil Haesendonck

“In vrije val” de tweede roman van Leuvense auteur Cil Haesendonck is een roman over de financiële crisis. Geen gemakkelijk onderwerp om een groot publiek mee aan te spreken, maar Cil Haesendonck slaagt er zonder problemen in de lezer mee te slepen. Want aandelen, herverpakte rommelhypotheken en Griekse obligaties mogen dan wel droge kost lijken, de drang naar geld en macht die de financiële wereld in haar greep heeft, is voedingsbodem voor een authentiek Grieks drama over vriendschap, liefde,  hoogmoed en verraad.

Het bijzonder lovend voorwoord van Paul De Grauwe, toch niet de eerste de beste, is volkomen terecht. Cil Haesendonck schreef vanuit een jarenlange ervaring in de banksector een verrassend meeslepend boek over de financiële stormen die in 2011 en 2012 over Europa en de wereld raasden. Occupy Wall Street-manifestaties en in waarde dalende overheidsobligaties van de Club Med-landen wisselden af met vastgoedzeepbellen en bankschandalen. De personages in het boek laten zich meeslepen door de roes van de overwinning en het grote geld. The sky is the limit. Maar hoogmoed komt voor de val en Mauro, een risk manager bij een Brusselse bank komt terecht in het oog van de storm als hij van fraude beschuldigd wordt. Zal hij de zondebok worden voor het monsterverlies van vijf miljard dollar dat zijn bank leed? Mauro staat op het punt alles te verliezen en alleen achter te blijven: zonder job, vrienden en geliefde.

Bijzonder vond ik de keuze van Cil Haesendonck om te werken met twee vertellers: een mysterieuze dame die het boek op een poëtische manier opent en elk hoofdstuk opnieuw aan het woord gelaten wordt en een zekere Leo die voor dezelfde bank als Mauro werkt en als observator commentaar levert op het gebeurde. Een gedurfde keuze om het boek voor het grootste gedeelte te vertellen vanuit het standpunt van Leo, maar eentje die heel goed werkt.

Het boek toont hoe het financiële wereldje bijna ten onder gaat aan haar eigen hebzucht, maar eindigt gelukkig  op een hoopvolle nood. Dat geld niet gelukkig maakt, moge na het lezen van dit boek duidelijk zijn.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit boek weg. De derde persoon die ons via het contactformulier laat weten welk bekend standbeeld er vlakbij Wall Street staat, wint het boek.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “[recensie] In vrije val – Cil Haesendonck”

[recensie] Aliettes gevoel voor wraak – Guido Eekhaut « Leven in Leuven
(on december 5th, 2015 at 15:35)

[…] de bespiegelingen over de financiële wereld en haar verantwoordelijkheid voor de crisis. Een thema dat me blijft […]