Turquoise

Vroeger waren we trouwe klanten bij restaurant Turquoise op de Naamsevest, maar sinds onze verhuis naar de Diestsevest, bleek de afstand naar de overkant van de ring op de één of andere manier te ver. Gelukkig hadden we een goede reden om nog eens op de fiets te springen en naar de andere kant van Leuven te fietsen: een afspraak met een bevriend koppel, wiens favoriete Leuvense restaurant de Turquoise was.

We hadden op zaterdagavond een tafeltje gereserveerd en dat was maar goed ook, want het restaurant zat afgeladen vol. Wij zaten helemaal achteraan in de achterbouw van het restaurant, waar er duidelijk waterschade was geweest: de verf bladderde van de muren. Gelukkig verzekerde de chefkok ons dat dit snel gerepareerd zou worden.

Eén van de redenen om restaurant Turquoise te bezoeken is de kraakverse en gezonde mediterrane keuken van de Turkse chef. Een andere reden is de chef himself, ondertussen wijd en zijd gekend om zijn wisselvallige karakter, dat volgens mij voor een groot deel aan perfectionisme valt toe te schrijven. En soms, als hij er alleen voor staat in de keuken en de zaal, kan het hem al eens te veel worden en dan word je als klant inderdaad op een snauw getrakteerd. Ook wij vreesden even een uitbarsting na een misverstand met de mezze die we besteld hadden, maar gelukkig waaide dit snel over.

Restaurant Turquoise gaat er tevens prat op producten met een Fairtrade-label aan te bieden en in de gerechten seizoensgroenten te gebruiken om zo weinig mogelijk CO2-uitstoot te genereren. De mediterrane keuken zou trouwens ideaal zijn voor mensen die een dieet volgen.

Als appetizer kregen we olijfjes en ovenvers brood met lekkere dipsausjes terwijl we de kaart bestudeerden. Ons gezelschap besloot voor een voorgerecht en hoofdgerecht te gaan. Of er daarna nog een plekje was voor een dessert zouden we dan wel zien. Persoonlijk ben ik dol op de mezze tepsis (Turkse koude tapas) die van dag tot dag wisselen en altijd vers zijn. Ik koos een voorgerechtje met olijfjes en mijn vriend eentje met tonijn. Onze vrienden kozen een voorgerecht van de kaart. De kaart heeft een mooi aanbod aan mediterrane gerechten en ook vegetariërs zullen hier beslist hun gading vinden.

Bij het eten bestelden we, waarom niet, een flesje Turkse wijn Kavaklidere Egeo Cabernet Sauvignon-Merlot. Voor mij was het de eerste keer dat ik Turkse wijn dronk. Turkije is ook niet zo gekend als wijnland. Dit flesje was zeker niet de beste wijn die ik ooit dronk, maar het mocht er zeker wezen en paste goed bij onze vleesgerechten. Dat de ober vergat het glas van de voorproever aan te vullen na het inschenken van de rest van de glazen, zien we graag door de vingers.

Als hoofdgerecht koos ik voor de opgerolde aubergine met lamsvlees en verse groenten in tomatensaus en tijm, omdat lams nu eenmaal een belangrijk ingrediënt voor de Turkse keuken is en het lang geleden was dat ik nog eens lamsvlees at. We moesten wel even wachten op ons hoofdgerecht (het was dan ook erg druk in het restaurant), maar toen we eindelijk bediend werden, stelden de gerechten niet teleur. Alle gerechten waren even lekker als ik me herinnerde, al mocht mijn vlees misschien een tikkeltje meer gekruid zijn.

Het duurde even voordat de vuile borden afgeruimd werden, maar wij zagen een afzakkertje wel zitten. We bestelden koffie, appelthee (voor mij) en een calvados (voor mijn vriend). De appelthee was zalig zoet en de calvados was bijzonder royaal ingeschonken.

Ook op de rekening was het langer wachten dan normaal, maar voor een totaalprijs van 155,25 euro, voor een avondje uit met vier personen, dranken inbegrepen, was deze zeer schappelijk.

Praktisch

Naamsevest 6, 3000 Leuven
http://www.restaurant-turquoise.be/
info@restaurant-turquoise.be
016/50 30 97

Onze keuze
Mantar kavurması – Champignons, gebakken in witte wijn, knoflook en tomatensaus
Tava köfte – Pittige gehaktballetjes gebakken in olijfolie met tomatensaus
Sigara Böreği – Bladerdeeg gevuld met fetakaas en gebakken in olijfolie
Karışık şiş – Mixed grill van kip, gesneden lamsvlees en adana kebap aan de spies
Kuzu ettli patlıcan sarması – Opgerolde aubergine met lamsvlees en verse groenten in tomatensaus en tijm
Karnı yarık – Aubergine gevuld met lamsgehakt en verse groenten uit de oven
Tavuk dolması – Gevulde kip met groenten, krenten en walnoten uit de oven

Bookmark and Share

Er zijn 5 reacties op “Turquoise”

Nadia
(on november 3rd, 2012 at 10:32)

Merci Carolien! Dat lijkt mij een aanrader en wil ik eens uitproberen. Ik woon op wandelafstand van daar, maar had het nog niet ontdekt :-)

 
Tine
(on november 7th, 2012 at 18:04)

Inderdaad een aanrader! Wel al even geleden, je doet me zin krijgen om terug te gaan. Ik nam er een vegetarisch gerecht: courgette gevuld met rijst en krenten, met een tomatensausje. Heel goed in zijn eenvoud.

 
de Winter Linda
(on juni 16th, 2013 at 16:31)

Wij hebben heel lekker gegeten. De ontvangst was goed. aperitief van het huis, Zwaardvis met witte wijn en tomaten in de oven. En een lekker flesje Turkse wijn.
Wij gaan zeker nog eens terug. De menukaart zag er aanlokkelijk uit.

 
Joris
(on februari 6th, 2015 at 10:13)

Hele leuke recensies en lijken mij objectief, heel anders dan sommige recensies waar je geen naam ziet en die bedoeld zijn om kwaad te doen!

 
Carolien Coenen
(on februari 8th, 2015 at 10:27)

Dankjewel, Joris. Wij doen inderdaad ons best om zo objectief mogelijk te zijn.