Buurtbrochure ‘Groot Redingenhof’, derde publicatie in de reeks ‘Straathistories’

De derde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ is een feit dankzij het engagement van buurtwerking Groot Redingenhof en enkele enthousiaste buurtbewoners. ‘Groot Redingenhof’ telt 54 pagina’s en 71 prachtige beelden over de buurt en is voor 3 euro te koop. “De bedoeling van Straathistories is niet alleen om het erfgoed en de geschiedenis van buurten en straten toegankelijker te maken, maar ook om mensen uit de buurt dichter bij elkaar te brengen”, benadrukt schepen van cultuur Denise Vandevoort.

Buurtwerking Groot Redingenhof viert dit jaar haar 30ste verjaardag en heeft van deze feestelijke gelegenheid gebruik gemaakt om de realisaties van 3 decennia buurtwerking te verzamelen. Enkele buurtbewoners verdiepten zich bovendien in de lokale geschiedenis: ze interviewden oudere bewoners, raadpleegden de archieven en consulteerden heel wat literatuur. Dankzij dit opzoekingswerk kwamen allerlei mooie verhalen en unieke beelden naar boven. Met hulp van de Erfgoedcel Leuven werd het materiaal verwerkt in een mooie publicatie. De meer dan 70 illustraties komen zowel uit privécollecties als uit het Leuvense stadsarchief.

De aanleiding: 30 jaar buurtwerking
Buurtwerking Groot Redingenhof, het woongebied binnen de Leuvense stadsvest tussen Kapucijnenvoer, Janseniusstraat, Schapenstraat en een deel van de Tervuursevest, bestaat dit jaar 30 jaar. Voor het buurtcomité was dit het uitgelezen moment om terug te blikken. De realisaties van 30 jaar buurtwerking zijn indrukwekkend: van acties rond mobiliteit, de organisatie van wandelingen en feesten tot zelfs de creatie van Reus Jan Van den Graetmolen, een van de twee reuzen in Leuven. Een palmares om fier op te zijn, dat bovendien wel eens gebundeld bekend mocht worden gemaakt, ook aan de nieuwe buurtbewoners. Meteen daaraan gekoppeld wilden de initiatiefnemers ook ruimer rond de geschiedenis, verhalen en evolutie van de buurt werken. Hiervoor klopten ze aan bij de Leuvense erfgoedcel.

De aanpak
Enkele vrijwilligers van het buurtcomité verdiepten zich in de bestaande literatuur en teksten, interviewden een achttal oudere buurtbewoners en gingen op zoek naar uniek beeldmateriaal over hun wijk. Samen met de erfgoedcel werd het verzamelde materiaal gestructureerd en in een mooie publicatie gegoten, die kadert in de reeks Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld. Deze derde Straathistories kreeg de titel “Groot Redingenhof” en bevat 54 pagina’s met feiten, verhalen en bijzonder beeldmateriaal, interessant voor vroegere, huidige, maar ook toekomstige buurtbewoners. Of voor al wie op een bevattelijke manier meer te weten wil komen over de buurt.

De geschiedenis
De geschiedenis rond de wijk Groot Redingenhof gaat terug tot in de achtste eeuw toen de Karolingische graven er resideerden. Watermolens langs de Dijle bepaalden eeuwen de economische activiteit. In de twintigste eeuw bestond een groot deel van de oppervlakte uit hoveniersgronden, met relatief weinig straten en bewoning.

Het vervolg
Naast deze brochure, zal buurtwerking Groot Redingenhof ook zijn archief, dat zorgvuldig werd bijgehouden, in bewaring geven aan het stadsarchief van Leuven. Zo blijft dit materiaal alvast beschikbaar voor volgende generaties.

Om andere geëngageerde wijken en buurten in de toekomst nog beter op weg te kunnen helpen en te ondersteunen, werken de erfgoedcel en het stadsarchief aan een uitgebreide handleiding van Straathistories. Tegen het einde van 2012 zal deze beschikbaar zijn. Buurten die interesse hebben om het voorbeeld van Groot Redingenhof te volgen, mogen zich alvast aanmelden bij de erfgoedcel!

Op naar meer Straathistories!
Heeft jouw buurt ook interesse om in het kader van de reeks ‘Straathistories’ een gelijkaardig project uit te werken? De erfgoedcel helpt je graag op weg!
Meer info op www.erfgoedcelleuven.be, erfgoedcel@leuven.be of tel. 016 27 22 85.

Praktisch
Eerder verschenen in de reeks Straathistories al ‘Vaartkom Weerspiegeld’ en ‘Opvoedingstraat en omgeving’. De brochure ‘Groot Redingenhof’ versterkt deze reeks en is voor 3 euro te koop via www.erfgoedcelleuven.be, erfgoedcel@leuven.be of bij Toerisme Leuven, Naamsestraat 3.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.