Pleegzorg Vlaanderen zoekt meer pleeggezinnen

Zoals eerder vermeld op deze blog, werd er zaterdag in Leuven en 4 andere steden campagne gevoerd door Pleegzorg Vlaanderen om nieuwe kandidaat-pleeggezinnen aan te spreken. Ongeveer 850 gezinnen bezochten de stand van Pleegzorg Vlaanderen op de Leuvense Grote Markt en kregen een pleegpopje mee naar huis. Ook burgemeester Louis Tobback nam er eentje mee.

Zowel het koor van De Kleine Johannes uit Blanden als het jonge muzikale talent van strijkorkest Violetter zorgde voor een vrolijke sfeer.

Bijna 500 kinderen zoeken pleeggezin

Over heel Vlaanderen hebben 4756 kinderen een plekje gevonden in een pleeggezin. Toch is er nog een schrijnend tekort aan pleeggezinnen. “Maar liefst 497 kinderen wachten op dit moment op een geschikt pleeggezin. Tegen het einde van 2012 verwachten we dat dat cijfer nog oploopt”, vertelt Cathelijne van den Berg van Pleegzorg Vlaams-Brabant & Brussel.Vooral erg jonge kinderen en broertjes en zusjes vinden moeilijk een pleeggezin.

Geen oudersschapsverlof

Ondanks de grote nood aan pleeggezinnen, hebben pleegouders geen recht op ouderschapsverlof. Ook voor gemotiveerd tijdskrediet voor de opvoeding van een kind onder de 8 jaar komen pleegouders niet in aanmerking. Pleegouders Vlaanderen, de belangenorganisatie voor Vlaamse pleegouders, wil hier graag verandering in zien.”De vraag naar ouderschapsverlof of tijdskrediet om een pleegkind stabiliteit te geven is geen luxe, maar een absolute noodzaak”, stelt Els Van Achter van Pleegouders Vlaanderen.
Pleegzorg Vlaanderen steunt de pleegouders in hun vraag naar de federale overheid die hiervoor bevoegd is.”Een verruiming van het gemotiveerd tijdskrediet of ouderschapsverlof zal het welzijn en de toekomst van deze kinderen alleen maar ten goede komen. Bovendien kan het ook de drempel om pleegouder te worden voor een flink stuk verlagen”, zegt Krista Tielemans, co√∂rdinator van Pleegzorg Vlaanderen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.