Dorien verovert met Hidden City vzw Leuven en de rest van Vlaanderen

“Als ik mijzelf zie, zie ik niet iemand die in een rolstoel zit. Als de samenleving dat ook zou kunnen, zou dat mooi zijn.”


Dorien Meulenijzer

Dorien Meulenijzer is een jonge vrouw als ieder ander, met het verschil dat ze door een genetische afwijking in een elektrische rolstoel zit. Toch laat ze zich niet beperken door de –soms letterlijke- drempels waarmee ze geconfronteerd wordt en geniet ze ten volle van het leven en van haar eigenste stad Leuven. “Je kan je op twee manieren gedragen: Sommige mensen kruipen in een hoekje en zitten dan de hele tijd te zeuren dat ze niks kunnen. Je kan ook gewoon buiten komen en proberen te doen zoals iedere andere persoon”, zegt ze daar zelf over.

Vooral het openbare vervoer durft soms al wel eens een obstakel te vormen. “Het is wel mogelijk op alle momenten, maar je moet reserveren. Het is al gebeurd dat ik gereserveerd heb en dat het dan toch niet in orde is. Dan sta je daar…”, vertelt Dorien nog. Als wij als gewone reizigers dus al verveeld zitten met overvolle bussen en spontane stakingen, moet je maar eens de bedenking maken hoe het voelt als je daar elke keer opnieuw mee te maken krijgt.

Sinds enkele maanden is Dorien betrokken bij de organisatie Hidden City vzw, die de stad rolstoelvriendelijker wil maken. “Hidden City is eigenlijk gestart van uit de frustratie van twee rolstoelgebruikers, Brecht Provoost en Diederik Ornelis. Ze vonden dat er iets moest gedaan worden om de mensen uit hun kot te halen. Ze zijn gestart met het optekenen van een databank die mensen kunnen raadplegen om te weten of een handelszaak al dan niet toegankelijk is.”, legt de jonge vrouw uit. Op die manier brengen ze de persoon met de handicap in het straatbeeld.

Na Leuven zijn er ook al enkele andere steden aan de beurt waar een dergelijke databank wordt opgesteld. Via de vzw kunnen de café-en restaurantuitbaters voor een schappelijke prijs oprijgoten aankopen. Dat de organisatie haar doel niet mist, is duidelijk. “Op de Oude Markt is nu 60% toegankelijk. Daarvoor waren er daar maar acht zaken rolstoelvriendelijk. In de Muntstraat is het een nog groter succes”, aldus Dorien. Zij ziet de toekomst voor Leuven als toegankelijke stad rooskleurig in: “Sommige zaken zijn helemaal niet toegankelijk omwille van echt veel trappen, maar ik denk dat toch zeker 80% toegankelijk gemaakt kan worden”.

Door Hidden City worden ook acties georganiseerd om mensen bewuster te maken van de drempels waar mensen met een functiebeperking mee te maken krijgen. Zo worden er bijvoorbeeld rolstoelparcours opgezet met een aantal hindernissen en kunnen bezoekers het dagdagelijkse leven van een rolstoelgebruiker ervaren. Op de vraag of ze denkt dat haar leven erg verschilt van, bijvoorbeeld, het mijne antwoord Dorien volmondig: “Nee, niet noodzakelijk. Je leidt een leven zoals iemand anders, je stelt je eigen doelen en hopen voorop. Die handicap, daar moet je natuurlijk rekening mee houden maar als ik mijzelf zie, zie ik niet iemand die in een rolstoel zit. Als de samenleving dat ook zou kunnen, zou dat mooi zijn.”

Wil je graag meer informatie of zie je het zitten om zelf een handje toe te steken?
www.hiddencity.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.