MANdolinMAN

Het gigantische veldwerk van (vader en zoon) John en Alan Lomax i.v.m. het koesteren en bewaren van de folk- en bluestraditie is onmiskenbaar één van de belangrijkste redenen waarom we deze muziek nu nog altijd kennen. Ze heeft zelfs – in niet geringe mate – de Westerse “populaire” muziekcultuur tot op de dag van vandaag beïnvloed. Zowel Ry Cooder (met de muziek uit Noord- en Midden Amerika) als Richard Thompson (met de Angelsaksische muziek) zetten dit werk tot op de dag van vandaag voort.
Ook het unieke veldwerk van Hubert Boone verdient als geen ander een muzikaal eerbetoon.

Helemaal naar analogie met de samenwerking tussen vader en zoon Lomax heeft Huberts zoon Andries Boone het MANdolinMAN-project opgestart om samen met zijn drie Mandolinebroeders (Peter-Jan Daems, Dirk Naessens en Maarten Decombel) de optekeningen een zeer eigen muzikale invulling te geven. De keuze voor een wereldwijd gekend muziekinstrument als de mandoline zorgt er in niet geringe mate voor dat “streekgebonden” melodieën (Eppegem, Hever, Zaventem, Elewijt…) plotseling een zeer universeel en tijdloos karakter krijgen, waarbij het de aandachtige luisteraar soms moeilijk valt om de herkomst van de melodie te duiden. Zijn het echo’s uit de Appalachen? Zwierigheid uit Northumbria? Melancholie uit Lissabon? Sierlijkheid uit Kaapverdië? Niets van dat alles, Brabant en omstreken, daar liggen de roots en de instrumentale muziek van MANdolinMAN.

Praktisch
Donderdag 29 november, 22u
Café Entrepot, Vaartkom 4, Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.