Winnaars Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Op zaterdag 8 december werd de 18e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven feestelijk afgesloten. Een hele week lang stond de stad in het teken van de kortfilm. Ruim 200 filmmakers uit 33 verschillende landen presenteerden er nieuw werk, zowel speelfilms, animatiefilms, documentaires als non-narratieve videowerken en videoclips.

Het IKL noteert al een aantal jaren op rij memorabele edities, zowel inhoudelijk als qua bezoekersaantallen en dat was dit jaar niet anders. Eén en ander heeft te maken met het spectaculair stijgend aantal inzendingen, de stijgende kwaliteit van de producties maar ook met de hausse rond de Vlaamse cinema in het algemeen, die de aandacht voor werk van jong nieuw filmtalent uit de creatieve broeinesten van die sector sterk aanwakkert. Als klap op de vuurpijl werd het IKL recent, als enige festival in de Benelux, erkent als “Oscar Qualifying Festival“, wat betekent dat de Juryprijs winnaars van de Europese en Vlaamse kortfilmcompetititie rechtstreeks op de longlist voor de Oscars komen.

Op de prijsuitreiking, de slotvoorstelling van het IKL, maakte de aanwezige jury en het publiek de winnaars bekend, meteen gevolgd door de uitreiking van de Wildcards van het Vlaamse Audiovisueel Fonds. Een aantal prijzen werden eerder in het festival reeds bekend gemaakt.

De winnaars
Het veelvuldig bekroonde “Dood van een Schaduw” van Tom Van Avermaet, de film met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol die intussen ook op de shortslist voor de Oscars 2013 is beland, viel erg in de smaak en kaapte de Prijs van het Publiek voor Beste Vlaamse Kortfilm weg. Wat “Tweesprong” betreft, een eindwerk van filmschool RITS, zijn publiek en jury het helemaal eens. De film wint de Juryprijs voor het Beste Debuut, maar haalt ook een tweede plaats, na “Dood van een Schaduw“, bij het publiek. “The Importance of Sweet and Salt” van Benoît De Clerck wint de juryprijs en komt zodoende op de longlist voor de Oscars 2014. Benoît De Clerck stond eerder al op het IKL met zijn eindwerk “Zwart-Wit“. Nog meer bekende namen: de Publieksprijs voor Beste Animatiefilm wordt voor de tweede maal gewonnen door Roman Klochkov met “Natasha” (hij won diezelfde prijs ook al in 2006) en de Juryprijs voor Beste Videoclip wordt voor de tweede maal gewonnen door Joe Vanhoutteghem met “The Frog” (hij won dezelfde prijs ook al in 2009). Voor “Kus Me Zachtjes” (Anthony Schatteman) is de Humo Award de tweede bekroning. Hij werd enkele weken geleden ook al bekroond op het Holebi Filmfestival. De Nederlandse film “Kiekje” en “Snap” haalden een gelijke score bij de Ketnetkijkers en delen de Ketnet Prijs voor Beste Kortfilm.

Humor boven in de Europese competitie. De komedie “Premature” (Gunhild Enger, Noorwegen) wint de Juryprijs en is zo gegarandeerd van een plaatsje op de Oscar-longlist. De Prijs van het Publiek gaat naar de Duitse romantische komedie film “Zu Dir?” (Sylvia Borges, Duitsland).

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.