Blue-bikes: elektrische en gewone huurfietsen in Leuven

Vlakbij het fietspunt in de fietsenparking onder het Stadskantoor aan het station van Leuven kan je nu elektrische fietsen, genaamd blue-bikes, ontlenen per uur. Een jaarabonnement kost 10 euro (nu tijdelijk 3 euro voor 6 maanden) en daarna betaal je 1 euro per begonnen uur. Gewone, niet-elektrische fietsen kan je huren voor 3 euro per rit van maximum 18 uren. Registreren kan op Blue-bike.be of in het fietspunt. Met een volledig opgeladen elektrische fiets heb je een bereik van zo’n 40 a 60 kilometers, afhankelijk van hoe sterk je de trapondersteuning instelt.

De medewerkers van het fietspunt zorgen ervoor dat de elektrische fietsen steeds opgeladen zijn. Ontlenen en terugbrengen van een elektrische fiets kan op dit moment enkel tijdens de openingsuren van het fietspunt. Gewone, niet-elektrische blue-bikes kunnen wel 24/7 ontleend worden.

De Blue-bikes zijn onderdeel van het Olympus proefproject van de Vlaamse Regering, dat met behulp van elektrische deelfietsen het aantal auto’s in steden probeert te verminderen. De Stad Leuven heeft als ambitie om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en elektrische deelfietsen kunnen daar zeker bij helpen. In Antwerpen, Gent, Hasselt en Leuven samen zijn nu 90 elektrische deelfietsen ter beschikking.

Op dit moment is het project nog in een testfase en Olympus is op zoek naar testgebruikers. Kandidaten kunnen zich aanmelden op www.ikwilproefrijden.be. Als je geselecteerd wordt, krijg je een gratis Olympus-abonnement en betaal je slechts een forfait van 5 euro voor de eerste 25 uren gebruik van een elektrische deelfiets.

Ter info, de openingsuren van het fietspunt (Professor Roger Van Overstraetenplein 1/001, 3000 Leuven):

  • Van maandag tot vrijdag van 7:00 tot 19:00 uur
  • tijdens het toeristische hoogseizoen is het fietspunt ook open op zaterdag van 8:30 tot 17:00 uur en op zon- en feestdagen van 8:30 tot 14:00 uur

Een niet-elektrische blue-bike:
Een gewone blue-bike, niet-elektrisch

De sleutelautomaat van blue-bike:
De sleutelautomaat van Blue-bike

Een rij blue-bikes:
Een rij blue-bike fietsen

Een interessant filmpje over het gebruik van de gewone en elektrische Blue-bikes:

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.