Nothing’s For Something – Heine Avdal & Yukiko Shinozaki / fieldworks

Vorig weekend woonde ik de voorstelling ‘Nothing’s for something‘ bij in de Soetezaal van ‘t STUK en ik ben nog altijd een beetje aan het nagenieten van deze bijzondere, poëtische voorstelling.

Het stuk begint met een zaal gehuld in duisternis en enkele bevreemdende geluiden. Als de lichten aangaan, zien we grijze gordijnen opgehangen aan grote heliumballonnen. En dan weerklinkt plots ‘An der Schönen Blauen Donau’ en beginnen de gordijnen te walsen. Sierlijk bewegen ze zich door de ruimte. Terwijl je je afvraagt hoe dit wonder kan gebeuren, piepen hier en daar ledematen van een danser onder de gordijnen uit. Je denkt dat je de dansers betrapt hebt op een foutje, maar dan ontvouwt zich een sierlijk spel waarbij de gordijnen voeten en armen lijken te krijgen.

De dans verandert van aard. De gordijnen zoeken het publiek op en de dansers blijven alleen over. Ze nemen posities in op het canvas dat het podium is. Licht en donker wisselen mekaar af. De dansers veranderen in de duisternis bliksemsnel van positie en zo ontstaat een subtiele choreografie. En dan blijven de lichten tussen het verwisselen opeens zachtjes branden en weer dringt de vraag zich op of dit zo bedoeld was of niet.

Het volgende ogenblik maken de dansers met hun lichamen krassend lichttekeningen op het canvas. Er ontstaan patronen en figuren. Totdat het enige wat overblijft de lichtgevende silhouetten van de verdwenen dansers zijn. Als achtergelaten figuren van Keith Haring liggen ze bewegingloos op de grond. En dan maken de figuren zich los van de grond en komen ze klaarblijkelijk tot leven. Op dat magische moment wordt je als toeschouwer echt in het stuk gezogen en vergeet je waar het podium eindigt en het publieksgedeelte begint.

En er komt geen einde aan de betovering. Zuchtend en kreunend maakt een zwak licht zich los uit de duisternis. Een witte ballon met een gloeiend hart. Hoe beweegt dit object zich voort? Waar is de onzichtbare mens die dit stuurt? Eén voor één stijgen er bijkomende ballonnen op. Dansend boven de hoofden van het publiek, die hun handen uitsteken om dit wonder te betasten. Kleine propellors zorgen dat de ballonnen boven ons hoofd zweven, ondertussen stadsgeluiden en tsjirpende vogeltjes imiterend. Magnifiek.

Wanneer de lichten in de zaal aangaan. Blijft iedereen zitten. Als gehypnotiseerd door de ballonnen die blijven dansen. Is het stuk gedaan of niet? Blijft dit eeuwig duren? Of was het slechts een droom?

Voor kinderen is dit stuk ongetwijfeld nog extra betoverend, want als volwassene kan je het niet laten om je af te vragen hoe dit alles werkt. Terwijl dit stuk er zich net toe leent om je volledig te laten meeslepen door de magische gebeurtenissen op en rondom het podium.

Een voorstelling waar jong en oud van kan genieten. Een absolute aanrader.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Nothing’s For Something – Heine Avdal & Yukiko Shinozaki / fieldworks”

Première: distant voices – fieldworks « Leven in Leuven
(on november 13th, 2014 at 16:14)

[…] hokje onder te brengen zijn. Zo lieten ze in vorige creaties al eens de theatergordijnen dansen (Nothing’s for Something, in december 2012 in STUK) en maakten ze voorstellingen in de supermarkt, in kantoren en in hotels […]