Leuven Jazz onthult eerste namen

Leuven Jazz onthulde vorige week de eerste namen van de allereerste editie (21‐24 maart 2013). Met de headliners Courtney Pine, Fred Hersch & Stefano Bollani en Nicole Willis toont deze muzikale erfgenaam van stadsfestival Kulturama alvast de wil om frisse jazzpaden te bewandelen. Het volledige programma, met ook een fikse portie lokaal talent, wordt in januari 2013 voorgesteld.

Na tien succesvolle edities verdween het Leuvens stadsfestival Kulturama. Samen met tal van partners stampte 30CC een eigen succesvol jazzgebeuren uit de grond tijdens edities 2011 en 2012. Dit kreeg onder de vleugels van Kulturama tijd om te groeien.

Leuven Jazz staat nu voor de eerste maal op eigen benen en zet in op een mix van concerten, expo, lezingen, free podium enz. Leuven Jazz biedt hierdoor een veelzijdig en gevarieerd programma waarin jazz de hoofdtoon speelt. Het concertaanbod bestaat uit een gezonde mix van jong lokaal talent en absolute sterren uit binnen‐ en buitenland.

De eerste namen
De Britse veelvuldige award winner Courtney Pine stelt op donderdag 21 maart – in Belgische première – zijn nieuwste cd The house of Legends voor in 30CC/Schouwburg. Goed onthaald in de Britse pers en al bestempeld als album van het jaar door vakblad ‘Jazzwise’, zal dit concert Leuven doen daveren. dEUS‐frontman Tom Barman zorgt daarbij voor de passende afsluitende dj‐set, met de recente driedubbele verzamelaar Living on Impulse! in zijn achterzak.

Op vrijdag 22 maart staan Nicole Willis & The Soul Investigators op de (gloednieuwe) planken van Het Depot. Hun retro soul meets funk meets jazz put onder meer uit het nieuwe album Tortured Soul dat in januari uitkomt. Voor de passende support kunnen zij rekenen op de virtuoze trompettist Matthew Halsall en Zara McFarlane, een van de meest beloftevolle figuren binnen de Britse jazzscene.

Stefano Bollani & Fred Hersch zorgen op zaterdag 23 maart voor een unieke pianocombinatie: twee vleugels in de handen van twee van de allerbeste pianovirtuozen van het moment. De bruisende Bollani heeft intussen de wereld veroverd en is één van de grote hedendaagse meesters van de jazzpiano. Fred Hersch is minstens even gerenommeerd als uitvoerder en componist. Hij werkte onder meer samen met grootheden als Joe Henderson, Charlie Haden en Stan Getz en werd in 2011 nog uitgeroepen tot ‘jazzpianist van het jaar’ door de International Jazz Journalist Association.

Voor de Leuvense insteek in het festival zorgen onder meer jazzkenner Marc Van den Hoof, met tal van gesmaakte inleidingen en een nu al opgemerkte aanwezigheid tijdens Jazz ’n Words (zondag 24 maart), en Radio Scorpio, dat elke festivaldag live uitzendt en een livepodium organiseert met tal van (Vlaamse) jazztalenten.

Het volledige programma wordt gelanceerd op maandag 21 januari 2013 en de voorverkoop start op dezelfde datum.

Wie zich graag vooraf verdiept in jazz, kan alvast inschrijven voor de JazzClass Series met Matthias Heyman (Jazzstudio, Lemmensinstituut en Sullivan Street Trio). In deze vierdelige cursus overloopt hij het hoe en wat van de jazz met een bondig, maar compleet overzicht van de reeds honderdjarige geschiedenis van de jazz, eindigend met een introductie op de bruisende Belgische scene van vandaag.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.