Restauratiepremie voor Sint-Donaastoren

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft een premie van 326.287,26 euro toegekend voor restauratie van de Sint-Donaastoren in het Leuvense stadspark. De toren, een losstaand deel van de eerste stadsomwalling van Leuven, dateert vermoedelijk van 1150 en is daarmee een van de oudste monumenten van Leuven. De stadstoren is sinds 1978 beschermd en wordt beheerd door Herita.

Een gedeelte van de achterzijde van de Sint-Donaastoren stortte in 2004 in,’ aldus minister Bourgeois. ‘De nieuwe erfgoedvereniging vzw Herita is erfpachthouder van het monument en beoogt met deze restauratiepremie de conservatie en consolidatie van de toren, die als een ruïne is opgenomen in het landschappelijk aangelegde stadspark van Leuven. De toren krijgt een grondige reiniging en bescherming tegen weersinvloeden, en een deel van de ingestorte torenkamer wordt hersteld.

Herita wil met deze geïntegreerde aanpak de toren ontsluiten voor het publiek: zo zal de binnenkamer gerestaureerd worden volgens zijn oorspronkelijke middeleeuwse configuratie. Gezien de beperkte omvang van de binnenkamer wordt ervoor geopteerd om de bezoeker niet tot in de binnenkamer te brengen, maar enkel een zicht te geven op deze ruimte vanaf de nieuw aangelegde walgang.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.