[recensie] De wereld volgens Louis Tobback – Kris Hoflack

Al 18 jaar lang is Louis Tobback burgemeester van Leuven en nog steeds houdt hij hardnekkig vol nooit zijn memoires te zullen schrijven. Gelukkig was hij wel bereid om een jaar lang wekelijks af te spreken met journalist en historicus Kris Hoflack om te discussiëren over breed scala aan onderwerpen. Dat leverde een boek op opgebouwd uit hoofdstukken die telkens een andere actuele gebeurtenis als inspiratiebron hebben. Dit biedt Louis Tobback de vrijheid om ongegeneerd zijn mening te verkondigen, altijd recht voor de raap en nooit een blad voor de mond nemend, zoals we dat van hem gewoon zijn.

‘De wereld volgens Louis Tobback’ biedt een ideaal platform voor de onliners van Tobback. Het boek zal zowel voor- en tegenstanders van deze markante politicus boeien: het leest bijzonder vlot weg (ik had welgeteld twee avonden nodig om het uit te lezen) en biedt een fijne inkijk in de hersenpan van de Leuvense burgemeester. Zelfs al was ik het niet eens met sommige uitspraken, een glimlach om alweer een straffe formulering was nooit ver weg in dit boek, dat zich terecht hét politieke testament van de grootste naoorlogse socialist van Vlaanderen noemt.

Het boek is een must read voor elke Leuvenaar, ongeacht of deze zich al dan niet achter de ideeën van onze burgervader kan scharen. Naast nationale gebeurtenissen komen er meer dan genoeg hete Leuvense hangijzers aan bod: van de opgravingen op het Fochplein, over het sluitingsuur van cafés tot de verschrikkelijke busramp in Sierre.

Enkel citaten:

Over de vondst van hondenknoken bij de opgravingen op het toenmalige Fochplein:

Als ik één revolutionaire vaststelling mag doen: er waren in die tijd geen Chinezen in Leuven. Waarschijnlijk is Djengis Khan niet tot in Leuven geraakt, want niemand at hier hond. Ik heb het thuis meteen tegen ons Bella gezegd: ‘Ge moet u geen zorgen maken, want ge behoort niet tot de menselijke voedselvoorziening.’

Over Bart De Wever:

Hij kan geen gram meer afvallen zonder dat er paginavolle foto’s in alle kranten verschijnen. Hij kan zelfs niet in elkaar stuiken op de 10 miles van antwerpen, omdat er te veel cameraploegen zijn om hem te ondersteunen.

Het boek werd uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck en kost 22.50 euro.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.