Lezing ‘Rome, eeuwig jachtveld voor de archeologen’

Sinds de jaren ’80 van vorige eeuw kent de stad Rome een nooit geziene archeologische activiteit. Nieuwe musea worden geopend, nieuwe archeologische sites worden ontdekt en opgegraven volgens de allernieuwste moderne methoden en met nieuwe uitgangspunten. De opgravingen van de laatste decennia hebben geleid tot nieuwe inzichten voor de keizerfora, de Palatijn, de zone rond het Colosseum, de Porticus Octaviae e.d. Ook de aanleg van de 3de metrolijn zorgde al voor spectaculaire vondsten en nieuwe bevindingen.

Vooral van het Forum Romanum hebben de archeologen zich door recente opgravingen een nieuw beeld kunnen vormen. We weten nu dat er nog meer gebouwen stonden en dat enkele gebouwen er anders uitzagen dan tot hiertoe werd aangenomen. De warrige schikking van de gebouwen is slechts ogenschijnlijk: in werkelijkheid reflecteren ze een aantal opmerkelijke ideeën van figuren zoals Caesar, Augustus en Diocletianus.

Tijdens een lezing door Guido Cuyt (ere-voorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie, auteur en in 2009 winnaar van onze Romulusprijs) zal een nieuwe maquette van het Forum Romanum te zien zijn (foto hieronder). Deze maquette werd eigenhandig gebouwd door de spreker, op schaal 1/250 (zie foto hieronder). Van alle schaalmodellen van het forum is deze versie het meest aangepast aan het modern archeologisch onderzoek.

De lezing  is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden en heeft plaats op woensdag 23 januari om 20 uur in lokaal B.1.4 van cultureel centrum Romaanse Poort (Brusselsestraat 63). De lezing is een organisatie van S.P.Q.R. de Leuvense vereniging van en voor Rome-liefhebbers.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.