[recensie] De Leuvense Vaart – Van de Vaartkom tot Wijgmaal – André Cresens

De Leuvense Vaart – Van de Vaartkom tot Wijgmaal is het resultaat van de doorgedreven opzoekingen van André Cresens naar de Vaartkom en omgeving. Dit naslagwerk uit twee delen is een absolute must voor iedereen die zich voor de Leuvense industriële geschiedenis interesseert. De sporen van het industriële verleden van Leuven zijn vandaag nog steeds zichtbaar en hebben van Leuven de stad gemaakt die ze nu is.

De historische ruimtelijke planning rond de Leuvense Vaartkom vormt het uitgangspunt van deze studie met nooit eerder gepubliceerde voorontwerpen, de oorspronkelijke loop van de Dijle en de ontwikkeling van de infrastructuur. Het naslagwerk biedt inzicht in de ontwikkeling van de bedrijven rond de Vaartkom. De lezer maakt kennis met een aantal families of personen die een belangrijke rol speelden bij de industrialisatie van de Leuvense Vaart. De Leuvense Vaart – Van de Vaartkom tot Wijgmaal legt verrassende verbanden op binnen- en buitenlands vlak bloot. Nuttige randinformatie werd ondergebracht in buitentekstkaders.

Auteur André Cresens baseerde zich voor dit boek op een systematisch onderzoek van het kadasterarchief van alle percelen rond de Vaartkom en de Vaart tot Wijgmaal betreffende de 19de eeuw en de periode tot de Eerste Wereldoorlog. Dit onderzoek leverde een Deel 2 op met vele originele, niet eerder gepubliceerde documenten en foto’s. Het is heerlijk om door dit tweede deel te bladeren en te zien welke ingrijpende transformaties dit stadsdeel onderging in de loop der tijden.

André Cresens (1950) is een geboren Leuvenaar en studeerde biologie aan de KU Leuven. Hij doet al meerdere decennia opzoekingen in verband met de Leuvense geschiedenis, vooral dan over de 19de en 20ste eeuw. Dit gaat samen met zijn interesse voor de geschiedenis van techniek en wetenschappen. In 1996 was hij medeoprichter van SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk erfgoed), toen gevestigd in de Molens Van Orshoven nabij de Leuvense Vaartkom. Hij was tevens voorzitter van SIWE van 1996 tot 2004. Zijn bekendste publicatie is ongetwijfeld “150 jaar fotografie te Leuven” (1989).

Dat er veel tijd en liefde in dit boek geïnvesteerd is, moge duidelijk zijn. De Leuvense Vaart is een schitterende wegwijzer en naslagwerk voor al wie de industriële geschiedenis van Leuven verder wil uitdiepen of interesse heeft voor industrieel erfgoed, architectuur, transporteconomie, historische geografie, ruimtelijke ordening, bedrijfsgeschiedenis en genealogie.

Praktisch
De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuven.
Deel 1: Tekst 282 p. – Deel 2: Illustraties 320 p.
Uitgeverij Peeters
ISBN: 978-90-429-2556-4
60 euro

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “[recensie] De Leuvense Vaart – Van de Vaartkom tot Wijgmaal – André Cresens”

Leuvense reus Hertog Jan teruggevonden! « Leven in Leuven
(on juli 18th, 2014 at 11:26)

[…] André Cresens, kenner van het Leuvense industriële en wetenschappelijke verleden en auteur van ‘De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuve…’ werd door projectonwikkelaar ViRiX gecontacteerd om bijkomende historische informatie terug te […]