Het Zondagavondgevoel – fABULEUS

Vorige zondagavond (!) woonde ik de première van de voorstelling Het Zondagavondgevoel van fABULEUS bij. Het Zondagavondgevoel is, kort samengevat, het gevoel dat zich op zondagavond manifesteert door de stress van de werk- of schoolweek die eraan komt. Het zondagavondgevoel is een mengeling van angst, weemoed, onrust en verzet in het vooruitzicht van de onvermijdelijke maandag.

In het stuk gaan de acteurs Steven Beersmans, Edith Goddeeris, Marie-Ange Gillis en Koen Monserez op zoek naar een manier om eens en vooral komaf te maken met dit gevoel. Weg met het zevendagensysteem en alle verplichtingen en verwachtingen die daarbij horen! De personages smeden samen een complot tegen de meedogenloze tijd. De voorstelling is het resultaat van vele voorbereidende improvisatiesessies, begeleid door regisseur Vital Schraenen. Een gesprek met professor Jean Paul Van Bendegem, filosoof en wiskundige, diende als inspiratie voor manieren om een aanslag op de tijd te plegen.

Het plan van de personages in het stuk is simpel: de atoomklokken die de basis zijn voor heel ons tijdsysteem stilleggen. In aanloop naar de ultieme aanslag op de tijd, herbeleefden de personages momenten uit hun verleden waarop het Zondagavondgevoel in alle hevigheid toesloeg.

Het spelplezier van de acteurs spatte er vanaf bij deze voorstelling. Heerlijk om deze vier acteurs zich met hart en ziel te zien smijten in hun personages, trauma’s oproepend die voor jong én oud herkenbaar waren. Want wie heeft er nooit eens zijn huiswerk in het weekend tot het allerlaatste moment uitgesteld en daarvoor flink op zijn donder gekregen? Of wie heeft er niet eens een pijnlijk blauwtje gelopen bij het andere geslacht? Het simpele decor en de slim gebruikte verrijdbare decorstukken die vooral uit ramen en deuren bestonden, zorgden dat alle aandacht naar de acteurs ging. Ik genoot alleszins met volle teugen van deze voorstelling in mijn kleurrijk zeteltje in het Entrepot.

Of het de personages effectief lukte de atoomklokken te saboteren, dat laat ik hier in het midden. Ga vooral zelf naar de voorstelling kijken!

Eén ding is zeker: deze voorstelling was een schitterende remedie tegen het Zondagavondgevoel!


Foto’s © Clara Hermans

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.