Darling – Moya Michael & Igor Shyshko

Vorige week dinsdag woonde ik de dansvoorstelling Darling bij in het STUK. De Zuid-Afrikaanse Moya Michael en de Wit-Rus Igor Shyshko werkten de afgelopen jaren bij gezelschappen zoals Rosas en Akram Khan. Shyshko groeide op in de nasleep van de ramp in Tsjernobyl en Michael in de politieke onrust van de apartheid. Grote invloeden die ook in een klein leven sporen nalaten. In de voorstelling Darling trachten beide dansers hun persoonlijke geschiedenis te traceren tot het moment van hun ontmoeting.

De voorstelling start in de bijna-duisternis, enkel een lijn op de grond is verlicht. Het publiek ziet twee paar voeten zijwaarts bewegen op het podium. Langzaam wordt het lichter en we zien de twee dansers met het gezicht naar het publiek toe zich in een vast ritme zijwaarts van links naar rechts bewegen. Het lijkt wel alsof Moya en Igor één wezen zijn, onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo zijn hun bewegingen op mekaar afgestemd. Slechts éénmaal merk ik op dat de kadans, vertragend, versnellend, doorbroken wordt. De manier waarop de dansers op het podium bewegen, is hypnotiserend. Het marsritme van hun voeten wordt begeleid door geluidsfragmenten die de dramatische geschiedenis van de Sovjet-Unie en Zuid-Afrika vertellen.

Langzaam werken de dansers toe naar een climax. Als ze elkaar dan eindelijk loslaten en het tweekoppig, vierbenig en vierarmig wezen opeens uit twee dansers blijkt te bestaan, worden alle remmen losgegooid. Ledematen bewegen steeds wilder en de bewegingsvrijheid neemt het over van de restrictieve mars. Staat dit moment symbool voor de ontmoeting van beide dansers? Feit is dat het strakke ritme van de dans onderbroken wordt. Na dit duidelijke breekpunt in de voorstelling, zien we een heel andere dans, waar de beide dansers meer individu zijn. Desalniettemin is het duidelijk dat hun vloeiende bewegingen perfect op elkaar afgestemd zijn. Ze dragen mekaar, letterlijk.

Een prachtige voorstelling die terecht op een daverend applaus werd onthaald.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.