De Lijn investeert in meer toegankelijke, innovatieve en milieuvriendelijke bussen

De Vlaamse regering heeft, op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits, haar goedkeuring gegeven aan de vernieuwing van de busvloot van De Lijn met 386 bussen. Het gaat om een bestelling van 5 waterstofbussen, 3 elektrische bussen en 255 bussen met Euro VI-motoren. De Euro VI-motoren zijn momenteel de beste op de markt voor mens en milieu. De motoren produceren 70 % minder koolwaterstoffen, 80 % minder NOx en 50 % minder fijn stof ten opzichte van Euro V motoren. Door de gesloten roetfilter wordt de uitstoot van fijn stof met 95 % beperkt.

Daarnaast worden ook 123 hybride bussen aanbesteed. Van deze 123 hybride bussen zullen er 30 in Leuven rondrijden. De hybride bussen zijn uitgerust met een stop & go-systeem, waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat. Daardoor verbruikt de bus minder, en stoot hij dus ook niets uit bij stilstand. Als de bus opnieuw vertrekt, doet hij dat op 100% elektrische energie. Een slimme gps optimaliseert de opslag van remenergie in functie van het traject. Tot slot hebben de hybride bussen ook een intelligente klimaatregeling en zuinige verlichting met LED’s.

Een hybride dieselelektrische bus haalt zijn vermogen uit twee krachtbronnen: enerzijds een dieselmotor, anderzijds een energieopslagsysteem. Dat laatste werkt zoals een herlaadbare batterij: het slaat de energie op die vrijkomt bij het afremmen van de bus, en geeft deze energie af bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft. Door deze aanpak is een hybride bus tot drie keer stiller dan een gewone dieselbus, bijvoorbeeld bij het vertrek aan een halte. Daarnaast verbruikt hij – afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur – tot 25 % minder. Daardoor stoot hij minder schadelijke stoffen uit.

De keuze voor waterstof- en elektrische bussen levert belangrijke milieuvoordelen op. De bussen rijden quasi geluidloos en ze vermijden zoveel mogelijk schadelijke uitstoot. Dit is een belangrijke stap naar schoner en stiller openbaar vervoer in de stad.

De Leven in Leuven redactie is alvast blij met de komst van deze hybride bussen naar Leuven. Nu is het nog wachten op de ringbus om een deel van het drukke busverkeer dat nu door het stadscentrum raast langs de ring rond te leiden.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “De Lijn investeert in meer toegankelijke, innovatieve en milieuvriendelijke bussen”

johan
(on februari 9th, 2013 at 7:58)

goed initiatief: het wordt tijd dat de Lijn in Leuven zich een beetje aanpast aan de omgeving ipv omgekeerd. Dit is een eerste stap…