Hugo De Keyserprijs 2013 postuum voor Jan Simoen

De Leuvense Persclub reikte op woensdag 6 februari in de Raadskelders van het Leuvense historische stadhuis haar Hugo De Keyserprijs postuum uit aan auteur Jan Simoen die op 5 januari op 59-jarige leeftijd overleed. Simoen schreef tal van kinder- en jeugdboeken, toneelstukken en zelfs stripverhalen. In oktober 2010 kreeg hij te horen dat hij darmkanker had en richtte een tijd later het Kanker4Life-project op om aan te geven dat ook kankerpatiënten nog positieve, energieke dingen kunnen doen. Het is de 10e keer dat de Hugo De Keyserprijs wordt uitgereikt, een prijs genoemd naar een journalistieke collega die in 2003 overleed. De prijs is bedoeld voor mensen, groepen of initiatieven die het leven in Leuven het voorbije jaar aangenamer maakten in de brede zin van het woord. De prijs gaat bij voorkeur uit naar kleinschalige initiatieven door vrijwilligers

De Leuvense Persclub reikt de prijs postuum uit aan Jan Simoen omdat hij het leven van anderen niet alleen met zijn boeken en theaterstukken aangenamer maakte, maar ook met zijn Kanker4Life-project in de maanden voor zijn dood. Een jaar geleden motiveerde hij de oprichting van dit project in een van zijn Nieuwsbrieven als volgt: “Kanker wordt zo vaak geassocieerd met ellende en doodgaan en kotsen. Ik zou graag iets doen waardoor mijn/onze kanker (en kanker in het algemeen) eens vol leven uit de hoek zou komen – als brenger van leven, als bron van vitaliteit, humor en optimisme. En als motor voor iets goed, iets waarmee je anderen kan helpen”. Eind vorig jaar, een goede week voor zijn heengaan, overhandigde hij namens dit project 15.000 euro aan Foodstep, een kleinschalig opvanginitiatief in Kampala (Oeganda) voor ronddolende kinderen die in kindergevangenissen worden opgesloten. Simoen was ook een zeer inspirerende leerkracht aan het Heilige Drievuldigheidscollege die er jarenlang vele pubers en adolescenten warm gemaakt heeft voor het vak Frans.

Diezelfde avond werden ook nog twee andere prijzen uitgereikt. Het buurtcomité Groot Redingenhof, een comité waaraan ook Hugo De Keyser nog meegewerkt heeft, krijgt een Life Time Award voor haar positieve bijdrage aan het samenleven in de betrokken buurt. Met deze prijs wordt tevens de bijzondere rol benadrukt van buurtwerken in het warmer maken van de Leuvense samenleving en versterken van de sociale cohesie. Voor de tweede keer werd ook een prijs uitgereikt aan een woordvoerder. De laureaat hier is deken Dirk De Gendt voor de bijzondere wijze waarop hij namens ouders en directie van de Sint-Lambertusschool in Heverlee de dagen na de busramp in het Zwitserse Sierre de massaal opgekomen pers te woord stond. De Persclub prijst hem ook voor de wijze waarop hij tijdens de begrafenis van de kinderen en de eerdere wake het verdriet van velen publiek verwoordde en ondersteunde.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.