Films de Résistance – Groenten uit Balen

Dit voorjaar starten Comac-Leuven, Masereelfonds en Socialisme 21 – een nieuw samenwerkingsverband, dat in de toekomst nog met andere (jongeren)organisaties kan worden uitgebreid – met een reeks van alternatieve, kritische films en documentaires. Als eerste in de reeks wordt de film Groenten uit Balen gepland.

1971 – In het arbeidersgezin van Jan en Clara Debruycker gaat het leven zijn gewone gang, tot een wilde staking uitbreekt in de Balense zinkfabriek van Vieille Montagne, waar Jan werkt. Met de staking willen de arbeiders het uurloon naar omhoog krijgen. Jan neemt deel aan de staking en het gezin komt in financiële moeilijkheden.
Gelukkig zijn er nog het pensioen van de inwonende, op alles en iedereen kankerende opa en het loon van dochter Germaine die in de GB van Mol werkt.
Maar dan raakt Germaine in verwachting van Luc, een universiteitsstudent die de stakingsbeweging is komen steunen. Wanneer na negen weken de staking eindelijk afloopt, zal het leven van de Debruyckers nooit meer hetzelfde zijn.

Groenten uit Balen is een film van Frank Van Mechelen uit 2011 naar het gelijknamige toneelstuk van Walter van den Broek.

Praktisch
Woensdag 13 februari, 20u
Aula MSI 00.14, Erasmusplein 2, Leuven
Toegang: 1 euro

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.