Een appartement vinden was moeilijker dan een job vinden

Het is niet eenvoudig om als alleenstaande ouder een woning te vinden. Als je een huis of appartement moet huren, is het niet alleen moeilijk om iets te vinden dat een beetje in orde is of dat betaalbaar is. Vaak laat men je ook nog eens merken dat je als alleenstaande ouder zelfs niet langs moet komen.

Het blijkt ook uit recente armoederapporten dat het zeker voor alleenstaande moeders tegenwoordig heel moeilijk is om rond te komen, bv. na een scheiding. Velen hebben een ander beeld bij ‘armoede’ maar een groeiende groep mensen, vaak hoogopgeleid en met een baan, heeft het niet gemakkelijk in onze hedendaagse samenleving.

Ina en Gwenda getuigen over hoe het is om als alleenstaande moeder op zoek te gaan naar een huurappartement. Vaak krijg je zelfs niet eens de kans om langs te komen, omdat je ‘het toch wel niet zal kunnen betalen’. Gwenda zegt: “Een appartement vinden was moeilijker dan een job vinden.” Ina nam, na heel lang zoeken, contact met de dienst wonen van de stad, en kreeg een antwoord van het discriminatiemeldpunt. Haar ervaringen zijn duidelijk geen alleenstaand geval, zo bleek daaruit. En als je zelf geen uitgebreid netwerk hebt, weegt het zwaar. Ina: “Ik ga nooit iets kunnen kopen. Ik zal altijd die zorg hebben.

Dit filmpje past in een campagne van Groen tegen discriminatie op de huurmarkt. Wat zijn jullie ervaringen? Zijn deze getuigenissen herkenbaar? Ken je iemand met een gelijkaardig verhaal? Nam je al eens contact op met het meldpunt discriminatie van de stad Leuven om deze of andere discriminaties te melden?

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Een appartement vinden was moeilijker dan een job vinden”

Julien De marktkramer
(on februari 16th, 2013 at 19:26)

De sociale woningen in Leuven zijn alles behalve sociaal, ze worden verkocht aan woekerprijzen, zijn vaak veel te klein voor gezinnen. Meestal trekt de rijkere klasse hierin en blijft de middenklasse op straat staan. Nu het probleem in Leuven is dat men te veel hoog opgeleide mensen heeft die dat wel kunnen betalen maar mensen met een lager inkomen niet. Daarnaast moet je voor elke wachtlijst (per district) 50€ betalen. Een goed initiatief is de GOMB in Brussel, iedereen die onder een bepaalde inkomensgrens zit heeft recht om op de wachtlijst te staan en vervolgens te kopen/huren onder alsook veel betere en menselijkere voorwaarden als in Leuven. Ook daar zijn er sociale leningen voor iedereen beschikbaar, waar de interest adhv het inkomen wordt berekend.

 
eric
(on maart 24th, 2013 at 15:53)

beste ik ga een verhaal doen als het mag
ik ben eric 59 j alleenstaande ,mijn vriendin heeft mij op straat gezet en adres laten schrapen na 6 jaar aan haar huis gewerkt ,nu heb ik een staancaravan goedkoop op de kop kunnen tikken ,maar je moet een domiciel hebben en die heb ik niet ,in het ocmw kunnen ze me ni helpen aan een referentie adres ,dus ik sta op straat zonder uitkering want als je geen adres hebt wordt alles stop gezet,dus ik ga nog dieper geraken en niemand die helpt ,hoe kan ik nu wat huren met 800 eur waarvan nog allimentatie af moet en een afbetaling en eten ,ik weet me geen raad meer en zie geen uitweg wat ik ook probeer niemand helpt.
ik stond altijd open om mensen te helpen en nu besef ik dat mensen hard zijn en het zich niet aantrekken dat je op straat zit
als iemand me wil helpen ,graag

 
Dries
(on maart 28th, 2013 at 19:58)

Eric, ik weet niet of dit geldig is als domicilie, maar je kan een postbus huren op een postkantoor, zie http://www.bpost.be/site/nl/residential/letters-cards/receive/rent_a_box.html
Dat zou 35 euro kosten voor het kleinste formaat voor 4 maanden.