Allereerste Drakenoptocht in Leuven

Gisteren ging een gigantische draak op stap in Leuven. Meer dan 50 kinderen maakten deze gigantische draak met afvalmateriaal. Ze werkten dagenlang samen met de kunstenaar Ad Wouters en workshopbegeleiders. Een 13-tal kinderen verstopten zich in het lichaam en de kop. De draak vertrok van het atelier aan de Sint-Michielskerk en ontmoette op de Grote Markt de Reus van het Redingenhof. Na een geweldig gevecht werd de draak door de reus verslagen.

Drakenoptocht in Leuven - 16 februari 2013

Drakenoptocht in Leuven - 16 februari 2013

Drakenoptocht in Leuven - 16 februari 2013

Drakenoptocht in Leuven - 16 februari 2013

Drakenoptocht in Leuven - 16 februari 2013

Drakenoptocht in Leuven - 16 februari 2013

Waarom draken?
In M loopt de tentoonstelling ‘Getekend Jan R. Een renaissancemeester herontdekt’ vandaag ten einde. Jan Rombouts was een Leuvense zestiende-eeuwse kunstenaar met een opmerkelijk veelzijdig talent. Naast schilderijen maakte hij ook tekeningen, brandglas en gravures die hij signeerde met IANR. Lange rijd schreef men dit monogram ten onrechte toe aan een andere Leuvenaar nl. Jan Van Rillaer. Recent wetenschappelijk onderzoek zette deze historische misinterpretatie recht. Het campagnebeeld van de tentoonstelling in M is een fragment uit het schilderij ‘De heilige Margareta van AntiochiĆ«’. Daarin wordt de duivel als draak voorgesteld.

Waarom een optocht?

  1. Jan van Rillaer blijkt uiteindelijk de stadsmeester-schilder van de stad Leuven te zijn. In de vroege zestiende eeuz ontwierp en maakte hij de praalwagens voor de jaarlijkse Ommegang-processie.
  2. Het is de periode van Carnaval met klassiek een stoet.
  3. Rond 16 februari is het Chinese Nieuwjaar. Het jaar van de draak eindigt en het jaar van de slang begint. Chinees Nieuwjaar staat bekend om zijn drakendansen: een stoet van mensen waarvan de eersten de kop van de draak draagt en de rest het lichaam vormt.

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.