Artefact 2013 – Impressies

Artefact staat elk jaar weer garant voor fijne ontdekkingen of een prettig weerzien met oude bekenden (Jeanne Van Heeswijk kenden we nog van het aardappelkunstwerk van vorig jaar) . Het thema “A city shaped” is alvast brandend actueel. Duurzaamheid lijkt wel een modewoord geworden, maar hoe kunnen wij als burgers zelf ons steentje bijdragen aan een duurzame samenleving? Artefact plaatst terecht vraagtekens bij de manier waarop huidige steden worden vormgegeven en gaat tegelijkertijd op zoek naar nieuwe manieren om samen te leven (De Markt van Morgen, het Repair Café, Growing Houses with a Dry Toilet).

Artefact 2013 - A city shaped

Artefact 2013 - A city shaped

Artefact 2013 - A city shaped

Heel indrukwekkend waren de foto’s van Wheatfield – A Confrontation van Agnes Denes. De combinatie graanveld, twin towers was bijna surreëel (de twin towers komen ook nog terug in een kunstwerk van Stephen Vitiello dat geluiden van op de 91ste verdieping van de verdwenen torens laat  horen, geregistreerd door contactmicrofoontjes op het glas te plaatsen). Het werk van Agnes Denes confronteert de kijker met het feit dat voedselproductie voor vele mensen een ver-van-ons-bed show geworden is. Boontjes uit Kenia, jullie kennen het verhaal.

Mijn favoriete kunstwerk was zonder twijfel The Mending Project van Lee Mingwei. Het kunstwerk groeit naarmate de tentoonstelling vordert en mensen hun kleren binnen brengen om te laten herstellen. De herstelde kledingstukken blijven verbonden met de talloze kleurrijke garenspoelen. Want een herstelling is niet iets om weg te moffelen, je mag er trots op zijn dat dit kledingstuk een nieuw leven krijgt.

Artefact 2013 - A city shaped

Artefact 2013 - A city shaped

Ook New City, een fascinerende maquette opgebouwd uit gefaalde bouwprojecten sprak me erg aan. De projecten zijn op zo’n manier samengebracht dat het lijkt alsof je naar een ontwerp voor een futuristische nieuwe stad aan het kijken bent, terwijl sommige ontwerpen gewoon radicaal mislukt zijn. Leuk: één van de gebouwen op de maquette is het verdwenen station van Brussel Noord. Dit naar het schijnt prachtige station moest wijken voor de nieuw aan te leggen Noord-Zuid verbinding door Brussel.

Artefact 2013 - A city shaped

Artefact loopt nog tot 24 februari in het STUK, Tweebronnen en op de Grote Markt. Gaat dat zien.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.