Il Giardino d’Inverno

Il Giardino d’Inverno ligt een eindje buiten het centrum – voor zover iets wat in Leuven nog binnen de ring ligt, een ‘eindje’ kan genoemd worden. Bovendien is er twee huizen verder de (weliswaar betalende) parking van het Heilig Hart. Er stopt een bus zowat vlak voor de deur. Eigenlijk is er gewoon geen enkel excuus om dit restaurant geen bezoekje te gunnen!

Het interieur is haast romantisch te noemen: veel kaarslicht, voldoende ruimte rond de tafels = voldoende privacy – heel gezellig allemaal. Je kan er ook met kleine groepen terecht maar eigenlijk leent de sfeer zich vooral voor een wat intiemer onderonsje.
Het restaurant typeert zichzelf met ‘slow food’. Het concept is simpel maar je dient er wel rekening mee te houden als je er gaat eten: hier wordt niks op voorhand klaargemaakt en à la minute opgewarmd, hier geen diepvriesrestjes of vacuüm verpakte toestanden, geen pasta-uit-een-pakje. Alles wordt ter plekke vers klaargemaakt. En dat vraagt tijd, dus vandaar de waarschuwing/slogan op hun raam.

Hoewel die wachttijd in goed gezelschap voorbijvliegt. De bediening is supervriendelijk en geen moeite is hen te veel. Zo had ik de eerste keer gnocchi gekozen van het suggestiemenu als hoofdgerecht, terwijl ik niet doorhad dat het als voorgerecht was bedoeld, maar zonder hier moeilijk over te doen en zonder dat ik erom vroeg werden portie (en prijs, uiteraard) aangepast.

De menukaart biedt onder andere (!) een brede waaier aan sauzen aan die je dan met de ‘pasta van de dag’ geserveerd krijgt. Daarnaast is er een een regelmatig wisselend suggestiemenu met bijvoorbeeld een speciaal soort pasta, of wild, enfin naargelang het seizoen en de goesting van de chef, neem ik aan. Je hebt dus wel even tijd nodig om een keuze te maken…

De laatste keer was ik er met mijn vriend en die had ook moeite met kiezen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die we niet lusten zoals paddenstoelen zodat er meteen een aantal gerechten konden geschrapt worden. (Eekhoorntjesbrood komt er verrassend vaak voor.) Uiteindelijk namen we allebei een carpaccio als voorgerecht, ik van zalm en hij van filet pur en bresaola, die in rijkelijke porties kwamen alsof de kok schrik had dat we anders honger zouden lijden tot aan het hoofdgerecht, dat echter snel volgde (naar de ‘slow food’ verwachtingen die we hadden toch). Ik koos hier voor de Ravioli al pesto di melanzane ofte de ravioli met auberginepesto ofte ravioli met een sausje dat een afschuwelijke braakkleur had maar om-duimen-en-vingers-bij-af-te-likken-lekker was. Leuk trouwens dat de ravioli hier en daar een hartjesvorm had. (Het was nochtans geen Valentijn!)

De desserts vind ik iets minder, maar dat ligt aan mij in combinatie met de Italiaanse keuken: behalve tiramissu en sabayon vind ik Italiaanse taartjes en andere zoetigheden meestal té zoet naar mijn smaak. Ik neem dan ook zelden een dessert op restaurant tenzij er chocolade mee gemoeid is.

De prijzen liggen wat hoger dan een doorsnee Italiaans restaurant waarvan er in het centrum dertien in een dozijn terug te vinden zijn maar Il Giardino d’Inverno hoort dan ook niet in dat groepje thuis en je krijgt er gegarandeerd overheerlijke kwaliteit voor in de plaats. Voor 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 0,5l wijn en 1l water betaalden we rond de € 100.

Wij hebben ons favoriete Italiaanse restaurant gevonden!

Praktisch
Naamsestraat 118, 3000 Leuven
016 204 307 of 0498 805 100
ilgiardinodinverno@hotmail.com
http://www.ilgiardinodinverno.com

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Il Giardino d’Inverno”

philippe
(on maart 2nd, 2015 at 9:51)

Bestaat dit restaurant nog, de website bestaat al een tijd niet meer?

 
Carolien Coenen
(on maart 3rd, 2015 at 13:44)

Dit restaurant bestaat inderdaad niet meer. In de plaats kwam Bistro Sud, maar dat lijkt nu ook gesloten te zijn.