Grieks restaurant Zorba

Zorba, een mooi gelegen Grieks restaurant in Heverlee pakt er terecht trots mee uit dat het restaurant in 1976 gesticht werd. Vanaf het terras (waar het in de zomer beslist gezellig toeven moet zijn) heb je een prachtig uitzicht op het Arenbergkasteel en de daar bovenuit torende Imec-toren. Het restaurant is gevestigd in een alleenstaande villa met wat kitscherig aandoende Griekse ornamenten. Twee trotse leeuwen aan de ingang van het terras verwelkomen de bezoekers.

Heverlee ligt wat buiten onze normale actieradius, maar het leek het ons wel eens leuk om een keertje Grieks te eten. Het moet niet altijd sushi of Indisch zijn. ;-)

Nog voordat we de kans kregen de deur open te doen, werd deze langs binnen voor ons open gedaan. We werden bijzonder hartelijk welkom geheten en meteen naar een tafeltje gebracht. Ik vroeg me af of de deur voor ons geopend werd, omdat er toevallig een ober in de buurt was, maar na de obers een tijdje bestudeerd te hebben, bleek er altijd iemand bij de deur op uitkijk te staan om de deur voor nieuwe klanten te openen.

Het interieur van Zorba heeft dezelfde gezellige kitscherige uitstraling als de buitenzijde: het interieur bestaan uit veel baksteen, opgesmukt met Griekse zuilen, beelden en reliëfs. Antieke voorwerpen, beschilderde borden en grote karrewielen maken het decor compleet. Het restaurant is opgedeeld in een aantal aparte zithoeken, waardoor je heel wat privacy hebt in dit toch wel grote restaurant. Ik nestelde mij op de comfortabele zitbank en mijn vriend nam plaats op het stoeltje tegenover mij. Elk restaurant waar ze free wifi hebben voor de klanten, daar voelen wij ons meteen thuis!

We bestelden een aperitiefje bij de bijzonder joviale ober. Omdat we niet zo vaak in een Grieks restaurant komen, kozen we voor een aperitief dat je elders niet vindt. Voor mij werd het een cocktail Volcan, voor mijn vriend een mavro (een soort Griekse porto). Wat een verrassing: de helblauwe, mierzoete cocktail werd geserveerd met droog ijs. Een heel erg leuk effect, al was de cocktail zelf mij net iets te zoet.

Bij het aperitief werd een korfje met vers brood geserveerd, vergezeld van een tapenade van olijven en (hoe kan het ook anders) tzatziki (Griekse yoghurt met komkommer, heel erg verfrissend).

De menukaart biedt een ruim aanbod aan typisch Griekse gerechten, met de nadruk op vleesgerechten. Al komen de visliefhebbers zeker ook aan hun trekken. Wij konden moeilijk kiezen en besloten ons te laten leiden door de aanbevelingen van het restaurant. Voor ons twee maal de Zorba menu, alstublieft. Voor-, hoofd- en nagerecht voor in totaal 38 euro, dat leek ons een mooie deal.

Lang moesten we niet wachten op ons voorgerecht: twee borden met zes scampi in een lekker sausje afgewerkt met wat rijst en kaas. Niet echt om van achterover te vallen, maar gewoon lekker en door de saus al vrij stevig als voorgerechtje. De lamsnoot die we als hoofdgerecht gekozen hadden, werd ter plekke aan onze tafel geflambeerd. Ik kan er niets aan doen, maar alles met vuur maakt mij blij. :-) Een vijftal minuten later werden onze borden gebracht met de lamsnoot mooi in stukken gesneden, perfect gegaard. Het vlees was echt subliem. De lamsnoot werd begeleid door wat rijst, een deeggebakje en een paar boontjes met spek. Daarbij werd nog apart een koude salade geserveerd, die voor mij wat teveel mayonaise bevatte.

Met het hoofdgerecht achter de kiezen vroegen we ons af waar we nog ruimte moesten vinden voor een dessert. Gelukkig werd ons even de tijd gegund om het vlees wat te laten zakken, zodat die overheerlijke warme appel met ijs er nog net bij kon.

Toen we na onze koffie en thee (ook in het menu inbegrepen) de rekening vroegen, kregen we nog een digestief van het huis aangeboden. Ik ging voor iets zoets (mastika), mijn vriend voor iets strafs (metaxa). Een mooie afsluiter voor een riante maaltijd.

In totaal kostte deze uitgebreide middagmaaltijd ons 96,10 euro, dranken inbegrepen.

Een tip: elke laatste vrijdag van de maand organiseert Zorba een Griekse Avond. Voor 29,50 euro per persoon (alles inbegrepen) kan je genieten van een buffet, dranken en een authentieke Griekse sfeer.

Praktisch
Kantineplein 2, 3001 Heverlee
016 23 42 80
http://www.restozorba.be/
Zorba op Facebook

Onze keuze
Zorba menu:
Scampi met roze roomsaus
Lamsnoot in de oven, geflambeerd met speciale saus
Appel in de oven met ijs
Koffie en thee

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Grieks restaurant Zorba”

Katrien
(on maart 20th, 2013 at 11:21)

Hoe lekker het ook geweest zal zijn, het is gewoon géén Grieks. Ik spring een gat in de lucht, de dag dat er in Leuven een Griekse restaurant opengaat dat de heerlijke, eenvoudige Griekse keuken serveert. Mocht dat er al zijn: laat het me alstublieft weten :-)

 
Carolien
(on maart 20th, 2013 at 12:06)

Het restaurant wordt nochtans uitgebaat door Grieken. Bedoel je dat de gerechten een soort fusion cooking zijn, zoals dat vaak ook bij Chinese restaurants het geval is, waar men de gerechten aanpast aan de plaatselijke smaak?