Leuvense studentenraad misnoegd over stadsbestuur

Studentenraad LOKO stuurt een open brief naar het schepencollege van Leuven in naam van de studenten van de KU Leuven, Groep T, Lemmensinstituut en de KHLeuven. In de brief klaagt LOKO het gebrek van een studentenbeleid in de intentieverklaring van de stad aan.

LOKO hoopt met de open brief die op 1 maart verstuurd werd het stadsbestuur aan te sporen om na te denken over het beleid dat zij wil voeren rond haar studentenbevolking, ook al hebben deze geen enkel stemrecht. LOKO geeft tevens aan dat verdere acties zullen volgen als er geen gehoor gegeven wordt aan de brief.

Hieronder neemt de redactie van Leven in Leuven de brief van de Leuvense studentenraad integraal over. Graag horen wij wat jullie mening is. Besteed het stadsbestuur voldoende aandacht aan de studenten? Wat kan er anders/beter? Klopt het dat er de laatste jaren meer spanningen zijn tussen de bewoners van Leuven en de studenten door de gestage aangroei van het aantal studenten? Plannen voor nieuwe studentenresidenties worden door de buurtbewoners meestal niet op gejuich onthaald. Laat het ons weten in de comments.

We hebben een paar keer goed moeten lezen vooraleer we konden uitmaken of we wel de volledige versie van de intentieverklaring voor ogen hadden. Helaas, terwijl jeugd en senioren een aparte vermelding krijgen, bespaart u zwaar op letters voor de groep ‘studenten’. We geven toe dat u in een klein document als het uwe niet voor alle bevolkingsgroepen een beleid kan uitwerken, maar zou u toch voor meer dan 40.000 studenten geen uitzondering kunnen maken?

Wij hebben een schepen met wie we van gedachten kunnen wisselen over het studentenbeleid van de stad. We waarderen dat, maar als u niets wil zeggen over het beleid dat u voor ons gaat voeren, heeft praten ook maar weinig zin.

Toen u tijdens de vorige legislatuur uw ‘Leuvense symbiose’ voorstelde, gaf u al toe dat er tot dan geen duidelijke visie was op studenten. Door ons bijna dood te zwijgen in uw intentieverklaring doet u nu echter weer exact hetzelfde.

We geven toe, u noemt onze groeiende getallen ‘een uitdaging’. U wil ons verspreiden over de stad en u wil het gratis busvervoer voor studenten afbouwen. Is dit dan uw beleid voor de komende zes jaar?

Soms mag het wat meer zijn, beste burgemeester en beste schepencollege. Wij gaan graag in debat en we geven graag advies daar waar we kunnen. Maar dan moet er wel een wederzijdse interesse zijn, iets waar althans uw intentieverklaring geen blijk van geeft.

Het kan natuurlijk ook zijn dat we ons schromelijk vergissen en dat u een omvattend beleid heeft uitgedacht waar u de komende zes jaar zoet mee zal zijn. We zouden het graag van u horen, want, ook al zijn we zulke betweters, soms krijgen we ook graag ongelijk.

Met vriendelijke groet,

LOKO, de Leuvense studentenraad, vertegenwoordigt studenten van de KU Leuven, Groep T, Lemmensinstituut en KHLeuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.