Artefact festival bereikte maar liefst 12.920 bezoekers

De eerste editie van Artefact, nieuwe stijl was een groot succes. Van 13 tot 24 februari vonden maar liefst 12.920 bezoekers de weg naar het Artefact festival. Daarnaast werden nog duizenden geïnteresseerden geteld die de werken op locatie (de Bib Leuven en Grote Markt) bezochten.

Artefact is een kunstenfestival voor media, kunst & muziek met centraal een uitgebreide, thematische expo, aangevuld met verdiepende lezingen en voorstellingen en een uitgebreid elektronisch muziekluik (i.s.m. Het Depot). Het thema A City Shaped behandelde dit jaar ‘stadsontwikkeling’ en hoe die omgaat met nieuwe waarden als ecologie en duurzaamheid.

Hoogtepunten van de Artefact expo waren ongetwijfeld Pigeon d’Or van Tuur Van Balen, een project waarbij duiven kunnen gemanipuleerd worden zodat ze zeep uitscheiden, New City van Dusica Drazic, een grote maquette die bestaat uit gefaalde architecturale projecten, The Mending Project van Lee Mingwei, een prachtige installatie met gekleurde garenspoelen waar het publiek zijn kleding kon laten herstellen. Op muziekvlak gooiden vooral Actress, Andy Stott en Vladislav Delay in STUK en Submotion Orchestra in Het Depot hoge ogen.

De voorbije jaren maakte Artefact deel uit van het bredere stadsfestival Kulturama en haalde toen gemiddeld zo’n 9.000 bezoekers. Dit jaar, zonder de Kulturama-campagne, is Artefact er in geslaagd om nog meer mensen op de been te brengen. Het was ook de eerste keer dat het festival de Leuvense binnenstad introk, met name in Het Depot, in de Bib Leuven, op de Grote Markt, in OPEK (Artforum) … hiervoor kon Artefact rekenen op de steun van de Leuvense culturele partners en op extra middelen van de Provincie Vlaams-Brabant en de Stad Leuven.

Dit was de laatste editie die werd geprogrammeerd door Pieter-Paul Mortier. Voor 2014 ligt het programma in handen van Hicham Khalidi, die vanaf 1 maart a.s. in STUK aan de slag gaat.

  

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.