Leuvens ziekenhuis Heilig Hart zet vrijwilligers in de bloemetjes

Van zaterdag 2 maart tot en met zondag 10 maart 2013 is er opnieuw de week van de vrijwilliger. Hét moment van het jaar om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten en het vrijwilligerswerk in de kijker te plaatsen, ook in het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven. In dit ziekenhuis werkt men al meer dan 10 jaar met vrijwilligers en probeert men deze werking steeds verder uit te bouwen. Vrijwilligers bieden immers een grote meerwaarde. Ze komen tegemoet aan de wensen en behoeften van patiënten die buiten de medische en verpleegkundige zorg vallen. Om de vrijwilligers te danken nodigt het ziekenhuis hen uit op donderdag 8 maart 2013 om 14.00 uur voor een gezellig samenzijn in het recent in gebruik genomen administratief gebouw op de ziekenhuissite in de Naamsestraat 105.

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels geworden
Hoe goed en hoogstaand de zorg van artsen, paramedici en verpleegkundigen ook is, vrijwilligers bieden een meerwaarde tijdens het ziekenhuisverblijf van de patiënt. Zij brengen de buitenwereld naar binnen en hebben de tijd om te luisteren naar de noden en bekommernissen van patiënten en bezoekers. De activiteiten van de vrijwilliger zijn ondersteunend in recreatieve, begeleidende en serviceverlenende zin. De tijdsinvestering is per soort vrijwilligerswerk verschillend, variërend van één tot vier uur per week.

Vrijwilligerswerk : een win/win voor iedereen
Het Heilig Hart ziekenhuis telt 32 vrijwilligers. Paul, is één van hen. Hij werkt sinds enkele maanden als vrijwilliger aan het onthaal. 2 halve dagen per week ontvangt hij patiënten en bezoekers met de breedste glimlach en helpt hen enthousiast verder. Hij begeleidt ze tot aan de afdeling of consultatieruimte en gaat een gesprek met hen aan. Ook dat laatste is heel belangrijk merkt hij op. “Soms zijn ze wat zenuwachtig of onwennig. Ik probeer hen op hun gemak te stellen. Ik voel goed aan wanneer mensen nood hebben aan een babbel of een geruststellend woordje.” Paul had zich vrijwilligerswerk anders voorgesteld. Het is veel diepgaander dan hij dacht. Het feit dat hij echt iets
kan betekenen doet hem duidelijk deugd. “Het is fijn werken in het ziekenhuis, de uren vliegen voorbij!”. Of hij het zou aanraden aan anderen? “Absoluut! Maar niet op dinsdag- en donderdagvoormiddag aan het onthaal in het Heilig Hartziekenhuis want ik wil mijn “job” niet kwijt!!

Goede ondersteuning is belangrijk
Naast de algemene coördinatie vanuit de directie, zijn er plaatselijke coaches die de dagelijkse inzet van de vrijwilligers opvolgen. Als dank voor hun inzet en betrokkenheid worden zij op donderdag 8 maart mee in de bloemetjes gezet.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.