11de Nacht van de Geschiedenis in teken van vakmanschap

Op dinsdag 19 maart 2013 vindt op zo’n 245 plaatsen de elfde Nacht van de Geschiedenis plaats, één van de grootste jaarlijkse geschiedenisevenementen van Vlaanderen. De Nacht van de Geschiedenis vertelt dit jaar meer over het rijke verleden van generaties vakmannen en vakvrouwen. Bovendien reikt Davidsfonds Evenementen voor de tweede keer zijn Davidsfonds Geschiedenisprijs uit en verschijnt er een nieuw fotoboek over eigentijdse vaklui.

Zo’n 245 Davidsfonds-afdelingen en erfgoedverenigingen programmeren voor de elfde Nacht van de Geschiedenis hun meest verrassende erfgoedactiviteit rond vakmanschap. Vakmannen en vakvrouwen maakten vaak een boeiend stukje geschiedenis mee en gaven hun kennis door van generatie op generatie. Soms is hun beroep met uitsterven bedreigd. Davidsfonds Evenementen geeft daarom een platform aan verschillende vaklui en brengt een rijk historisch aanbod met o.a. glasblazers, chocolatiers, instrumentenbouwers, fietsenmakers, vliegtuigbouwers, mosterdmakers, orgelbouwers, molenmakers en graffitikunstenaars.

In Leuven kan je een atelierbezoek brengen aan het artisanaal atelier voor het bouwen, herstellen, afstellen en onderhouden van strijkinstrumenten en strijkstokken Lutherie Leuven en in Kessel-Lo geeft Joke Vandermeersch, docente textielconservering, je een inkijk in haar bijzondere vak.

Tijdens De Nacht van de Geschiedenis verschijnt verder het nieuwe fotoboek Hands on van voormalig Leuvense stadsfotograaf Marco Mertens waarin 15 vaklui hun levens- of generatieverhaal vertellen. Het boek is tegen kortingstarief te koop tijdens De Nacht van de Geschiedenis en wie nog geen Davidsfonds Cultuurkaart heeft, krijgt er een gratis Davidsfonds Cultuurkaart bij.

Alle info over De Nacht van de Geschiedenis en het volledige programma vind je op www.davidsfonds.be/nacht. Volg De Nacht van de Geschiedenis ook via www.twitter.com/davidsfonds (of #nacht2013) en www.facebook.com/davidsfondsevenementen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.