Hieronymus Cock. De renaissance in prent

Vandaag woonde ik de vernissage van Hieronymus Cock. De renaissance in prent bij in M. De tentoonstelling werd geopend met toespraken van intendant Luc Delrue, schepen Denise Vandevoort, curator Joris Van Grieken (Koninklijke Bibliotheek van België) en de directeur Koninklijke Bibliotheek van België Patrick Lefèvre. Vooral het dankwoord van de curator gericht aan zijn vrouw, konden op veel bijval van het publiek rekenen. Daarna kregen de aanwezigen de gelegenheid deze fantastische prenten-tentoonstelling te bezoeken waaraan een jaar lang voorbereidings- en restauratiewerk vooraf ging.

Vernissage Hieronymus Cock. De renaissance in prent

Vernissage Hieronymus Cock. De renaissance in prent

De tentoonstelling biedt voor het eerst in vijfentwintig jaar een breed overzicht van de activiteiten van het uitgevershuis In de Vier Winden. Aan de hand van meer dan tweehonderd zeldzame en kwetsbare werken op papier, worden de activiteiten van Antwerpse uitgever Hieronymus Cock (1517/8-1570) en zijn medewerkers aan het publiek voorgesteld. Hieronymus Cock begon samen met zijn vrouw Volcxken Diericx als een van de eersten buiten Italië op grote schaal prenten te publiceren. Zij zorgden voor de productie van honderden belangrijke etsen en gravures naar het ontwerp van vooraanstaande renaissancemeesters uit de Nederlanden.


Hieronymus Cock

Pieter Bruegel de Oude kennen we allemaal van zijn beroemde schilderijen. Het is vandaag minder bekend dat Bruegel in zijn tijd bij het grote publiek doorbrak als ontwerper van prenten. In opdracht van de uitgever Hieronymus Cockmaakte hij meer dan zestig tekeningen die door de beste graveurs van die tijd in het koper werden gesneden.


De Hazenjacht van Pieter Bruegel

Cock maakte van Bruegel een sterartiest, die door de verspreiding van deze prenten in heel Europa beroemd werd. De Koninklijke Bibliotheek van België bezit een schat aan gravures en etsen van Cock en zijn uitgeverij ‘In de Vier Winden’.

Naast Bruegel gaf Cock ook prachtige prenten uit van andere grote renaissance-meesters als Rafaël, Bronzino, Floris, Lombard en Heemskerck. Een brede selectie van deze sublieme werken op papier uit het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België, aangevuld met bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties, is uitzonderlijk te bewonderen in M – Museum Leuven.

Vernissage Hieronymus Cock. De renaissance in prent

Vernissage Hieronymus Cock. De renaissance in prent

De tentoonstelling Hieronymus Cock – De renaissance in prent loopt van 14 maart tot en met 9 juni 2013 loopt in M – Museum Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.