Leuvense Paasfeesten 2013

39 jaar al komen rond Pasen volksdansers en –muzikanten uit verre en minder verre landen hun cultuur tonen op de Leuvense Paasfeesten. Deze buitenlandse groepen worden verwelkomd door onze eigen dans-en vendelgroepen Rozemarijntje, Reuzegom, ‘t Havermeuleke en Carpevento.

Dit jaar hebben we opnieuw een bijzonder programma in elkaar gestoken”, vertelt Dorien De Ryck van de werkgroep Programmatie. “We brengen twee groepen die banden hebben met onze Leuvense groepen, een Sloveense groep voor de exotische noot, en een wel heel bijzondere Nederlandse groep”. “’t Havermeuleke heeft Schotten aangeleverd en Reuzegom Galiciërs, allebei met doedelzakken natuurlijk” vervolgt haar collega Laura De Becker, “en onze noorderburen, die brengen een eigentijdse interpretatie van hun traditionele dansen en muziek – echt de moeite!

Dit jaar tonen vier groepen hun kunnen op de Paasfeesten:

  • Holland Express: een jonge groep uit Nederland met eigen podiumgerichte creaties die laten zien hoe je traditioneel materiaal een hedendaagse make-over kan geven.
  • De Dunedin Dancers uit Edinburgh, Schotland zijn oude bekenden van de Paasfeesten. Een diverse groep, oorspronkelijk ontstaan uit de universiteit, die traditionele Schotse dansen brengt, uiteraard begeleid door hun eigen pipers.
  • Do Lusco ó Fusco uit het uiterste zuidwesten van Galicië in Spanje. Hun dansen worden begeleid onder ander met de Galicische gaita of doedelzak.
  • Dragatus uit Slovenië staat garant voor oogstrelende optredens met veel panache.

En dan zijn er natuurlijk nog de Leuvense groepen, die hun sporen hebben verdiend in binnen- en buitenland. Reuzegom en ’t Havermeuleke worden gerekend tot de top van de Vlaamse volksdans. De kindervolksdansgroep Rozemarijntje is een toonbeeld van wat je met kinderen kan bereiken. En de jonge vendelgroep Carpevento, die dit jaar zijn 10de verjaardag heeft gevierd, begeestert telkens weer zijn publiek met een frisse, moderne interpretatie van deze meer dan 500 jaar oude traditie.

Wil je de Paasfeesten van dichtbij meemaken, ga dan naar één van de evenementen tijdens het Paasweekend. Voor de senioren en hun kleinkinderen is er op vrijdagnamiddag 29 maart een bijzondere voorstelling, met taart en koffie tijdens de pauze. Zaterdagnamiddag 30 maart om 15u krijgt het grote publiek aan het stadhuis een voorsmaakje van wat de diverse groepen te bieden hebben, gevolgd door de traditionele paaseierenworp. Op zaterdagavond 30 maart maken de groepen samen plezier met samendans en workshops, waar ze elkaars danspasjes uitproberen. Maandagnamiddag 1 april is het hoogtepunt van het festival: een wervelend spektakel waar de Leuvense en de bezoekende groepen het beste van hun kunnen laten zien. De Rijschool (Rijschoolstraat 21) in hartje Leuven is de plaats waar dit allemaal gebeurt.

Alle info op www.paasfeestenleuven.be .

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.